Afbeelding
Foto: Yvonne Vermeulen

Kabinet kort op gemeentefonds: Etten-Leur wil verschil opvangen met verhogen OZB

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

Etten-Leur - De gemeente Etten-Leur maakt zich op voor onzekere tijden, zo blijkt uit de jaarlijkse kadernota die vorige week werd gepresenteerd. Hoewel de gemeente momenteel voldoende financiële middelen heeft om de ambities uit het raadsprogramma waar te maken, zijn er verschillende uitdagingen die het gemeentebestuur het hoofd moet bieden. De gemeente is nu financieel gezond, maar het kabinet gaat korten op het gemeentefonds. Daarom loopt het tekort op de Etten-Leurse begroting in 2027 op tot bijna 9 miljoen euro. 

Vooral vanaf 2026 is de financiële situatie van de gemeente onzeker. Het is nog niet bekend wat voor fonds er terug komt na het schrappen van het gemeentefonds. In de kadernota geeft de gemeente daarom aan dat er wordt gekeken naar de inkomsten van de gemeente, al willen ze de gestegen kosten niet 1-op-1 doorberekenen. Waar wel naar gekeken wordt is een stijging van de OZB. De afgelopen jaren is de gemeente terughoudend geweest in het verhogen van deze belasting maar in november mag de gemeenteraad stemmen over een verhoging. 

De toekomst is altijd moeilijk te voorspellen, maar de laatste jaren zijn er steeds meer factoren instabiel. Denk hierbij aan de inflatiecijfers, de ontwikkelingen op de financiële markten en de onzekerheden rondom het gemeentefonds. Dat is iets waar alle gemeenten mee te maken krijgen. Ook nieuwe uitdagingen maken de toekomst onzeker zoals de tekorten op de arbeidsmarkt, ontwikkelingen van de woningmarkt, de hoge instroom van vluchtelingen, de aanhoudende druk op de jeugdzorg en het klimaatvraagstuk. De gemeente bij al deze dingen betrokken en daarom hebben ze ook invloed op de financiën. 

Een deel van deze ontwikkelingen begint ook steeds beter zichtbaar te worden. De nieuwe wijk Haansberg is volop in ontwikkeling en er wordt binnenkort gestart met de Transitie Warmte. In de wijken Centrum-West en de Baai Noord wordt binnenkort gestart met het toepassen van isolatiemaatregelen. Ook bedrijventerrein Vosdonk wordt verduurzaamd. 

In de kadernota wordt ook een aantal keer de problematiek in de Jeugdzorg benoemd. Het college wil de wachttijden graag verkorten en hoopt dat op erkenning vanuit het Rijk voor de problemen. In de nota zegt het collega dat het doel is om de zorg daar te bieden waar deze het hardst nodig is. 

Wie de kadernota er zelf op na wil slaan kan dat online doen. 

 .



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief