Beeld van de editie van De Speer van Rijsbergen van vorig jaar.
Beeld van de editie van De Speer van Rijsbergen van vorig jaar. Foto: Sandra Smits

Dubbel feest bij lustrumeditie De Speer van Rijsbergen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - De Speer van Rijsbergen is een fenomeen en dan hebben we het niet alleen over ex-profwielrenner Johan van der Velde, naamgever van het Rijsbergse wielerevenement. Onder deelnemers staat De Speer van Rijsbergen namelijk vooral ook bekend als een van de mooiste en best georganiseerde toertochten van Brabant.

Op zondag 25 juni 2023 vindt de inmiddels vijfde editie van De Speer van Rijsbergen plaats en daarmee is de het eerste lustrum een feit. Voor Stichting Wielerdorp Rijsbergen reden om extra uit te pakken. 

Wielertheater

Op zaterdagavond 24 juni vanaf 20.00 uur vindt op het inmiddels befaamde Village D’Arrivée aan de Laguitensebaan 60a namelijk een heus wielertheater plaats, in aansluiting op de in de voorbije jaren door Stichting Wielerdorp Rijsbergen gehouden wielercafés waarin coryfeeën als Johan van der Velde, Joop Zoetemelk, Leo van Vliet, Kees Haast en Rini Wagtmans hun verhaal deden. Dit keer wordt er uit een ander vaatje getapt met eveneens klinkende namen uit de wielerwereld. Zo schuift voormalig beroepsrenner Adrie van der Poel aan, die tussen 1981 en 2000 furore maakte als veldrijder én wegwielrenner. Eveneens present is Niki Terpstra die in 2014 Parijs-Roubaix op zijn naam wist te schrijven en in 2018 de Ronde van Vlaanderen won. Ook oud-wielrenster Jip van den Bos, tegenwoordig co-commentator en analist bij Eurosport, komt naar het wielertheater in Rijsbergen. Het illustere gezelschap wordt gecompleteerd door de gastheer van de avond, Eurosport-presentator Sander Kleikers. Alle ingrediënten voor een fantastische wieleravond zijn dus aanwezig. Kaarten zijn voor 15 euro per stuk online verkrijgbaar via www.wielerdorprijsbergen.nl en te koop bij S-Computers, Van Meer Schoenen, ’t Smidshuis, Helmut Fietstechniek en café-bar De Kwinkslag.

De Speer van Rijsbergen

Terug naar de toertocht zelf. Sportpark De Laguiten in Rijsbergen fungeert ook dit jaar weer als start en finish voor De Speer van Rijsbergen, een fietsfestijn voor jong en oud waaraan zowel ervaren renners als recreatieve fietsers kunnen deelnemen. Met de welbekende familieroute van 25 km, de 55 km lange route voor e-bikers én de vertrouwde routes van 60 km, 100 km en 160 km is er voor elk weer wat wils. Het mooie is dat amateurs en oud-profs tijdens De Speer van Rijsbergen gebroederlijk naast elkaar fietsen. Elke deelnemer wordt in de watten gelegd. Het evenement is door wielersportbond NTFU dan ook bekroond met het kwaliteitskeurmerk Extra Goed Geregeld. Uiteraard is De Speer van Rijsbergen ook deze lustrumeditie tot in de puntjes verzorgd, met uitstekend geoutilleerde verzorgingsposten en een feestelijke ambiance op het Village D’Arrivée. Inschrijven kan via www.fietssport.nl/inschrijven/54281 en via www.despeervanrijsbergen.com. Hier vindt u uitgebreide informatie over het evenement.

Spieren voor Spieren

Zoals elk jaar wordt aan De Speer van Rijsbergen een goed doel gekoppeld. Dit jaar heeft Johan van der Velde gekozen voor Spieren voor Spieren, een stichting die zich inzet voor het opsporen en voorkomen van spierziektes bij kinderen. Deelnemers aan De Speer van Rijsbergen kunnen bij hun inschrijving een donatie doen. Ook is het mogelijk om samen met bijvoorbeeld fietsvrienden, collega’s of familie een eigen actie op te zetten waarbij het natuurlijk een onderlinge competitie wordt wie het meeste geld ophaalt. Doneren en/of een actie starten? Surf naar www.sportenvoorspieren.nl/project/de-speer-van-rijsbergen



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief