Afbeelding
Foto: Circularity

BOV-Trofee: Circularity maakt van oude kleding nieuwe stof

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Vier bedrijven zijn genomineerd voor de BOV-Trofee van JCI Etten-Leur. Het thema van dit jaar is ‘Met minder meer maken’. Een van de genomineerden is Circularity, een bedrijf dat in Etten-Leur van ingezamelde kleding opnieuw textiel maakt. 

Circularity is zeker een bedrijf dat binnen het thema van dit jaar past. De textielverwerking kun je bijna vergelijken met een papierfabriek. Bij het bedrijf komt vooral veel werkkleding binnen. “Wij strippen, verwijderen de bedrijfslogo’s en hakken de kleding in stukjes. Dat wordt dan weer vervezeld, we spinnen nieuwe garens waarvan doek wordt gebreid” legt Han Hamers CEO van Circularity uit. 

De stoffen die Circularity produceert zijn altijd een mix van katoen en polyester. “Mensen denken dat je letterlijk van het ene T-shirt weer een nieuw T-shirt maakt. Maar wij produceren allerlei textielproducten. Dat hoeft niet noodzakelijkwijs weer bedrijfskleding te worden, maar kan ook voor fashionbedrijven gebruikt worden” legt hij uit. Ook verkopen ze onder de naam ‘Again and again fashion’ kleding aan consumenten.

De kleding die van dit circulair doek wordt gemaakt wordt nu nog in India geproduceerd. “Wij zijn al jaren bezig om de hele productie hier op te zetten. Behalve het maken van de stof snijden we ook de patronen op maat. We zijn bezig met een machine die het aan elkaar kan stikken, maar zo ver is het nog niet.” Hamers legt uit dat ze het liefst in 2022 al met de productie vanuit Etten-Leur begonnen waren. “Wij zijn al 3,5 jaar bezig geweest met het ontwikkelen van een gripper, die de gesneden patronen laagje voor laagje op moet kunnen pakken” 

Circularity heeft niet alleen afspraken met bedrijven over het recyclen van werkkleding maar ook afspraken met fashion merken en verzamelaars van textiel. “Als je ziet dat er van alle kleding die wordt ingeleverd bij deze bedrijven maar zes procent verkocht wordt, dan blijft er echt ontzettend veel textiel over. Die wordt vervolgens afgevoerd naar diverse Afrikaanse landen. Wij zijn in 2022 in Ghana geweest, waar wekelijks ca 10 miljoen kilo textiel uit Europa terecht. Als het daar op de markt niet verkocht wordt, dan wordt het op de stranden verbrand. Er zijn nu zelfs plannen om textiel in de Sahara te begraven. En dat terwijl je er nog zoveel mee kunt doen! Afval is onze nieuwe grondstof, dankzij de UPV-wet is het nu verplicht textiel weer in te zamelen”, zegt Hamers.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief