Afbeelding
Foto: Aspergeboerderij Santspuy

BOV-Trofee: Santspuy houdt eten en drinken graag lokaal

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Vier bedrijven zijn genomineerd voor de BOV-Trofee van JCI Etten-Leur. Het thema van dit jaar is ‘Met minder meer maken’. Een van de genomineerden is de wijn- en aspergeboerderij van Gilbert Sweep, vrouw Loes en zoon Dries. Op zijn boerenbedrijf probeert hij zo veel mogelijk te hergebruiken. 

De Santspuy is bekend van de asperges en de ludieke acties rondom de start van het aspergeseizoen. “Als ik begin te vertellen dan hou ik nooit meer op,” begint Sweep. Zijn opa begon 102 jaar gelden op de boerderij met 6 koeien, 2 zeugen en 10 hectare grond. “Nu hebben we honderd koeien, gaat er één miljoen liter melk per jaar naar Friensland-Campina, produceren we ieder jaar zestig ton asperges, vijfduizend liter wijn en duizend liter likeur. Onze nieuwe bloementuin is goed voor de biodiversiteit maar je kunt er ook je eigen komen bosje plukken,” vat hij samen. Maar ook met verduurzamen heeft het bedrijf veel ervaring. 

“Al zeker een jaar of twintig winnen we de warmte van de melk terug. Als we net gemolken hebben is de melk 38 graden en we verwarmen er onder andere het drinkwater van de koeien iets mee,” legt hij uit. Maar koeien ook hebben nog een andere nuttig eigenschap op een gemengd bedrijf. “We gebruiken ook de mest van de koeien. Ik zag vanochtend tien staarten omhoog gaan. Toen dacht ik: de zak kunstmest kan weer dicht blijven,” vertelt Sweep enthousiast. 

De laatste jaren is er meer ruimte voor biodiversiteit op het bedrijf, zo is er klaver ingezaaid op de weilanden en is er ruimte voor bomen en bloemen. “Ook met landschapsbomen en knotwilgen proberen we de biodiversiteit te verbeteren. Drie jaar geleden hebben wij er een boerderij bijgekocht en daar zaaien we nu het bijen en vlinder mengsel. We hebben ook zonnepanelen waarmee we alle stroom voor ons melkveebedrijf opwekken. Onze asperges groeien met behulp van koeienmest en de koeien eten dan weer de aspergeschillen en de onderkantjes.” 

“Het mooiste is dat bijna alles in de buurt blijft. De asperges gaan naar restaurants en supermarkten in de buurt. Mensen komen op de fiets naar ons voor een boodschap of een bezoek aan het terras. In de winkel liggen kaas en aardbeien van andere boerderijen in de buurt. Een boerderij wordt steeds meer een beleving. Daarom is het ook een eer om genomineerd te zijn voor de BOV-trofee, ik vind het heel belangrijk dat er een landbouwbedrijf bij zit,” sluit Sweep af.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief