Afbeelding
Foto: Alumexx

BOV-Trofee: Al het afval wordt gerecycled bij Alumexx

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

ETTEN-LEUR - Vier bedrijven zijn genomineerd voor de BOV-Trofee van JCI Etten-Leur. Het thema van dit jaar is ‘Met minder meer maken’. Een van de genomineerden is Alumexx. Een bedrijf dat metalen constructiewerken maakt zoals steigers en ladders. Oprichter Jeroen van den Heuvel vertelt wat het bedrijf zo bijzonder maakt. 

“Al 32 jaar werk ik met aluminium, ik ben in mijn eentje begonnen als lasser,” gaat van den Heuvel van start. “Nu zijn ladders en steigers onze belangrijkste producten maar we leveren ook aluminium onderdelen aan ASML en VDL. De aluminiumproducten van Alumexx worden al zeker 15 jaar hergebruikt maar de laatste jaren is het duurzaamheidsaspect steeds belangrijker geworden voor het bedrijf. “We gooiden 15 jaar geleden zoveel weg, maar bleek veel goedkoper voor ons om het aluminium te hergebruiken. Pas later is het maatschappelijke aspect erbij gekomen,” legt Van den Heuvel uit.  

Op het bedrijfspand in Etten-Leur liggen veel zonnepanelen. “We werken in de productie met robots, die gebruiken veel energie. Drie jaar geleden kregen we al te horen dat er op het stroomnet geen ruimte was voor extra zonnepanelen. Toch hebben we er nog meer geplaatst, voor de productie overdag,” zegt Van den Heuvel. “Nu zijn we ons aan het oriënteren hoe we het beste energie kunnen opslaan zodat we alles wat we opwekken ook kunnen gebruiken.”

Ook plastic wordt zoveel mogelijk geweerd de laatste jaren. “Onderdelen die eerder van plastic gemaakt werden, maken we nu van aluminium of natuurrubber. Plastic is geen natuurproduct, ook bij verpakking proberen we meer karton te gebruiken. Alles wat we aan afval hebben wordt hergebruikt.” 

Van den Heuvel is blij met de duurzame keuzes die het bedrijf heeft gemaakt. “De waarde van aluminium is explosief gestegen. In eerste instantie was er door corona minder vraag, toen zijn er een aantal mijnen dicht gegaan. Nu die vraag er weer is, is recyclen veel interessanter.” Voor het recyclen heeft Alumexx afspraken met een derde partij. “Het aluminium wordt gesorteerd, we hebben schoon aluminium, maar ook producten met een coating er op. Ons eigen aluminium komt echt weer terug bij ons als nieuw product.”

“Wij hebben veel energie gestoken in de verduurzaming van het bedrijf en daar blijven we mee bezig. Daarom is het een eer om voor de BOV-Trofee genomineerd te zijn,” sluit hij af.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief