Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Met korting samen reizen met de trein? Voortaan heb je daar een code voor nodig

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

ETTEN-LEUR - De Samenreiskorting van de NS gaat op de schop. Vanaf vandaag moeten reizigers die gebruik willen maken van de 40 procent korting hun ticket kopen via een speciale code. Die code moet gegeven worden door de medereiziger die een abonnement heeft. Zo worden reizigers die samen met de trein gaan en gebruikmaken van de Samenreiskorting voortaan aan elkaar gekoppeld.

Het systeem rondom de Samenreiskorting van de NS gaat op de schop. Tot nu toe werkte het systeem als volgt. Reis je in de daluren samen met iemand met een abonnement? Dan heb je recht op 40 procent korting op je ticket. Je kunt bij de kaartautomaat dan kiezen voor een ticket met 40 procent korting of de korting op jouw OV-kaart laten zetten. Wanneer je gecontroleerd wordt in de trein, moet je aan de conducteur kunnen aangeven met welke abonnementhouder je mee reist. 

Dat systeem brengt echter ook problemen met zich mee. Zo is het voor iedere reiziger mogelijk om bij de kaartautomaat een ticket met 40 procent korting te kopen, zonder dat er abonnementhouder mee reist. Bij de aanschaf van het ticket is er immers geen controle op met wie je reist.

Code

Vanaf vandaag komt de NS met een nieuw systeem voor de Samenreiskorting. Bij dat nieuwe systeem wordt gebruik gemaakt van een code, waardoor het niet meer mogelijk is om zonder contact met een abonnementhouder een ticket met 40 procent Samenreiskorting te kopen. Wie samen wil reizen met korting, moet aan de abonnementhouder met wie hij reist om een code vragen. Die kan verstuurd worden via de NS-app. Alleen met die code is het mogelijk een ticket met korting aan te schaffen. Via de code zijn de abonnementhouder en de reiziger met korting ook automatisch aan elkaar gekoppeld. 

Overgangsperiode

Het nieuwe systeem met de code geldt vanaf vandaag, maandag 19 februari. Wel geldt er een overgangsperiode tot 22 april. Tot die datum blijft het nog mogelijk om de korting op je OV-kaart te zetten bij de NS-kaartautomaat. Na 22 april is dat niet meer mogelijk en kan de Samenreiskorting alleen nog worden geregeld met de code via de website en app van de NS. 

Het kortingsbedrag verandert zelf niet. Het gaat om 40 procent korting op de tickets van maximaal drie medereizgers. De Samenreiskorting geldt in de daluren en weekenden, en alleen wanneer je samen in dezelfde treincoupé reist.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief