Afbeelding
Foto: René Mensen

Christel doet aan Eventing: ‘Met Cerida was ‘t liefde op het eerste gezicht’

Door: René Mensen Algemeen

ETTEN-LEUR - Christel Schalk won de Floor Sprenkels Publieksprijs van het Sportgala 2024. Christel: “Ik vond het superleuk dat ik won. Mooi dat zoiets bestaat. Het was ook wel spannend gemaakt, want er vielen steeds foto’s weg en uiteindelijk bleef die van mij over. Ik wil graag iedereen bedanken die op mij gestemd heeft. Dat is een eer en ik ben daar heel blij mee.”

DOOR RENÉ MENSEN

Christel is beoefenaar van Eventing. Ze legt uit: “Eventing wordt ook weleens de triathlon van de paardensport genoemd. Het bestaat uit drie onderdelen: Dressuurproef, Cross en Springen. Het leukst vind ik zelf Cross. Daarmee ga je met je paard door de natuur en kom je natuurlijke hindernissen tegen. Zo gaaf om te doen.” Ze is op haar 8e begonnen met paardrijden en op haar 12e is ze besmet geraakt met het eventingvirusdoor haar toenmalige en helaas te vroeg overleden trainer Jan van Beek. Christel: “Het vormen van één team met je paard en dan veel trainen samen en uiteindelijk op een wedstrijd alles zien samenvallen. Dat is echt geweldig. Daar doe ik het voor.”

Christel heeft een toppaard: Cerida. Dat was destijds liefde op het eerste gezicht. Alles klopte. Cerida heeft wel een eigen karakter en veel temperament. Maar de klik was er vanaf de eerste seconde. Cerida is inmiddels 17, dus dit wordt het laatste sportieve jaar samen. Een ander paard staat al wel gereed.

Europees kampioenschap

Vorig jaar deed Christel mee aan het Europees Kampioenschap in Italië. Dat was spannend. Voor het eerst een niveau hoger. Voor haar én voor het paard. Hieraan vooraf gingen 4 kwalificatiewedstrijden. Tot grote vreugde van Christel: “Ze waren allemaal in één keer gelukt. Anders was de kans verkeken. Het is echt een meisjesdroom om een EK te mogen rijden. Het eerste onderdeel was Dressuur. Toen stonden we al in de top 15 van Europa. Het tweede onderdeel was de Cross. Helaas landde mijn paard iets te hard in het water. Dat voelde niet goed. Uiteindelijk heb ik me toen moeten terugtrekken. Dat was heel zuur. Je wilt pieken en dan lukt het helaas niet. De paarden hebben nog steeds last van de blessure, dus dat moet eerst genezen voordat we kunnen deelnemen aan nieuwe wedstrijden.”

Wedstrijden

Christel: “Belangrijk is vooral dat het paard fit blijft. De paardensport is best zwaar en dus is er altijd risico op blessures.”
Het vervoer naar wedstrijden gaat per vrachtwagentje. De paarden vinden het geen probleem. “Als de oren naar voren staan zie je dat ze blij zijn.”

Doelen

Christel: “Ik zou graag Boekelo willen rijden. Daar komen echt duizenden mensen op af. Dé Eventingwedstrijd van Nederland. Natuurlijk droom ik ook van de Olympische Spelen. Maar dat is voorlopig echt nog een droom.”

Studeren en sporten

“Ik zit op de Johan Cruyff Academy in Tilburg. Dat is voor topsporters. Ik ben nu bezig met afstuderen (Sporteconomie en Marketing).”

Tot slot

“Ik ben mijn ouders ontzettend dankbaar! Misschien zeg ik dat niet vaak genoeg, maar zij betekenen voor mij alles.” [n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief