Afbeelding
Foto: Corine Roks

Basisonderwijs maakt kennis met techniek: Lancering WT Journaal in de Nobelaer

Door: Ties de Bakker Algemeen

ETTEN- LEUR – Een drukte van jewelste afgelopen vrijdagmiddag in Cultuurhuis De Nobelaer. Jongeren van negen basisscholen uit de regio waren te gast in het cultureel centrum van Etten-Leur. Daar maakten zij in het Pop- UpMaakLab kennis met techniek en ontdekten hoe breed het werkveld is. Een initiatief van Techniektalenten met als kers op de taart de lancering van hetW&T Journaal. 

DOOR CORINE ROKS

Op deze vrijdagmiddag zijn bedrijven uit verschillende branches present om 17groepen 7 en 8, in totaal 375 leerlingen, leerzame activiteiten aan te bieden in het Pop-Up MaakLab waarbij een brug wordt gemaakt tussen kunst, wetenschap en technologie. Dit voorafgaand aan de lancering van het W&T Journaal dat plaatsvindt in de theaterzaal van De Nobelaer.

Pop- Up MaakLab

Een groepje jonge dames van basisschool ’t Carillon over het Pop- Up MaakLab: “Onze groep bestaat uit 18 kinderen, groep 8A van het Carillon. Twee onderdelen hebben we afgerond; het fietsspel waarbij er meer lampjes gingen branden als je harder fietste en met spel met muziek. Door ijzers aan te raken kon je piano spelen.Het waren leuke onderdelen”. 

Workshops

Mede organisator, Kristel van Dijk, vult aan: “In totaal heten we vandaag zestien bedrijven welkom die een workshop aan bieden. Zij konden hieraan zelf een invulling geven binnen een tijdsbestek van zo’n twintig minuten. Zo is er vanmiddag een bordspel, vliegtuig vouwen, een zorgrobot en een workshop stopcontacten aansluiten. Op deze manier ervaren kinderen in de breedste zin wat de mogelijkheden binnen techniek zijn”.

W&T Journaal

Over het W&T Journaal meldt Kristel: ‘Het Wetenschap & Technologie Journaal is bedoeld voor kinderen en ouders. In het journaal krijgen zij een kijkje in de keuken bij naburige bedrijven. De jongeren stellen een technische vraag en samen met presentator Kevin gaan zij op zoek naar het antwoord bij een bedrijf in de regio. Het doel is om minimaal twaalf afleveringen te maken en deze op YouTube te plaatsen”, geeft Kristel aan.

Techniektalenten

Techniektalenten is ontstaan vanuit de regio West-Brabant Midden van Sterk Techniekonderwijs (STO). Zij richten zich op het realiseren van duurzaam, dekkend en kwalitatief Sterk Techniekonderwijs binnen het vmbo dat aansluit op zowel het primair onderwijs als het middelbaar beroepsonderwijs en de technische arbeidsmarkt in de regio, voor nu en in de toekomst.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief