Afbeelding
Foto: René Mensen

NLdoet brengt bruidsmodemodeshow naar het Anbarg

Door: René Mensen Algemeen

ETTEN-LEUR - Tijdens het weekend van NLdoet kun je voor één dag vrijwilliger worden en zo een instelling helpen met het opknappen of organiseren van een bijzondere dag. Op het Anbarg werd een bruidsmodeshow georganiseerd. 

Ancella Knoop is coördinator Vrijwilligers en Welzijn bij Avoord. “Ik doe dat voor alle vrijwilligers in alle Etten-Leurse vestigingen van Avoord. Dat betekent dat ik alles regel met vrijwilligers zoals het werven, inzetten, bijsturen etc. We hebben 4 vestigingen in Etten-Leur en daarnaast faciliteren we de Schaapskooi.”

Het idee voor het thema van NLdoet is bedacht door alle collega’s van de dagbesteding en vrijwilligers. Dit jaar viel de keuze op een bruidsmodeshow. “Hoe bijzonder is het om dat hier te organiseren. Iedereen was meteen enthousiast.”

Het bouwen van een heuse catwalk en het enthousiasmeren van ouderen om als mannequin te gaan paraderen heeft nog wel wat voeten in aarde. Toch is het gelukt. Ancella: “We hebben maar liefst 27 bruiden gevonden en 1 bruidegom. Er is ook één koppel dat samen de catwalk betreedt. Dat zijn de heer en mevrouw Bastiaansen uit Rijsbergen. Zij dragen de kleding die ze ook droegen op de viering van hun gouden (boeren)bruiloft.” Het is een echte feestmiddag met heel mooie versieringen van kant en glitters. Ook de aula is heel sfeervol ingericht. Creativiteit in overvloed.

Ancella is de speaker van vandaag: “Ik praat het geheel aan elkaar. Als een bruid opkomt, vertel ik ondertussen een leuke anekdote over de trouwdag.” Alle kleding is vooraf gepast, maar verder niet gepefend.  “We doen gewoon allemaal ons best om er een mooie middag van te maken.”

Tekst gaat verder onder de foto. 


Ancella Knoop - René Mensen

Ineke is nu bijna een jaar bewoonster van het Anbarg. “Ik kom oorspronkelijk uit Rotterdam. Maar ik woon al 35 jaar in Etten-Leur en ik vind het hier fantastisch. Ik heb mijn eigen appartement en dat bevalt me goed. Ik doe ook aan alles mee en er wordt hier veel gedaan.”

Ineke is weliswaar aan een rolstoel gebonden, maar dat belet haar niet om aan alles wat wordt georganiseerd ook mee te doen. Het thema van vandaag met de bruidsmodeshow vindt ze erg origineel. “Je verwacht zoiets niet zo snel in een bejaardenhuis, maar daarom is het des te leuker. Ik heb gehoord dat er leuke bruiden te zien zullen zijn. Ik kijk ernaar uit. Tevens is het gewoon leuk om weer met zoveel mensen bij elkaar te zijn voor een leuke activiteit.”

Naast vandaag is er dus heel regelmatig een bijzondere activiteit. Ineke denkt nog met genoegen terug aan bijvoorbeeld de kerstmarkt. “Ja, dat was bij Life&Garden. Ook dat was een heel leuke dag. Het zijn uitjes die je even uit de dagelijkse routine halen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een keer een huifkartocht gemaakt vanaf de Menmoerhoeve. Ook een belevenis die blijft hangen.”

Vandaag is het genieten van de soms wankele schreden op de catwalk. De enorme trotse glimlach die op de gezichten van de bruiden verschijnt als ze naar het publiek zwaaien, zegt meer dan 1000 woorden.

Tekst gaat verder onder de foto. 


Ineke - René Mensen

Sjanny is geboren en getogen in Breda. Veel mensen zullen haar geboortehuis wellicht kennen, want dat is het huidige pand van De Kogelvanger Eten & Drinken aan de Galderseweg bij het Mastbos. Sjanny lachend: “Waar je nu naar de wc gaat was vroeger mijn slaapkamer.” Ze is inmiddels 18 keer verhuisd en woont nu met veel plezier in Etten-Leur.

Sjanny bruist van de energie en is vrijwilliger bij Avoord. Ze vervult daar diverse rollen. Ze haalt mensen op en brengt ze ergens heen. “Het begeleiden van mensen, een praatje maken, de mensen op hun gemak stellen, dat is wat ik het liefste doe. Ik ben ook bijna altijd van de partij bij de diverse activiteiten die hier worden georganiseerd. Verder heb ik ook een ‘beauyty salon’, waar ik de nagels verzorg van mensen die dat willen. Ook dat zijn mooie momenten voor een praatje.” Sjanny is een echte BA’er (Bekende Avoorder).

Sjanny: “Ik ben ook zangeres. Regelmatig treed ik op en krijg de hele zaal mee. Ik zing dan niet ‘Daar bij die molen’, maar bijvoorbeeld een lekker Rock & Roll nummer zoals ‘Kom van dat dak af’. Ik heb laatst kartonnen gitaren gemaakt, zodat het publiek mee kan doen. Vooral de mannen vinden dat geweldig.” Sjanny mag vandaag maar liefst drie keer in een andere creatie over de catwalk paraderen. Ze doet dat met een flair die menig mannequin jaloers zou maken. “Het is vandaag een goeie volle bak. Dat is genieten.”


Sjanny Nowak - René Mensen



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief