Eind-examen kandidaat Floor.
Eind-examen kandidaat Floor. Foto: Arthur Brand

Aanstormend talent: Examenleerlingen KSE exposeren in De Nobelaer

Door: Arthur Brand Algemeen

ETTEN-LEUR - Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen sinds gisteren de nieuwe generatie kunstenaars bewonderen in De Nobelaer. Van 9 tot 17 april is er eindexamenwerk van leerlingen van de KSE te bezichtigen in de Nobelaer. Het gaat hier over het vak tekenen. 

De officiele opening was afgelopen dinsdag om 16.00 uur in de huiskamer van het theater, met een woordje van directeur Wim Staessens en wethouder cultuur en onderwijs René Verwijmeren. De werken bieden een inkijk in de artistieke reis die de leerlingen hebben afgelegd tijdens hun schooljaren. Het is een prachtige afsluiting van hun schooltijd, waarbij ze met trots laten zien wat ze hebben bereikt. De leerlingen hebben voor deze opdracht de uitdaging gekregen om tekst en beeld op een creatieve manier te combineren, waarbij het beeld de gekozen tekst of quote ondersteunt.

Tekendocenten Ellis Learbuch (Vwo 6) en Richard Rokx (Havo 5) waren aanwezig om de gasten rond te leiden. Floor (Havo 5), Olivia (Vwo 6) en Renske (Havo 5) geven een toelichting op hun werk. Floor werkt met acryl en verfstiften. “Ik heb een drieluik gemaakt, geinspireerd door de geanimeerde Spider-Man film. De quote ‘It’s a leap of faith’ sprak me erg aan, omdat het niet alleen in de film iets betekent, maar ook voor vele anderen. Iedereen heeft wel eens een moment wanneer ze voor iets moeten kiezen waar ze de uitkomst niet precies van weten waardoor het kan voelen als een sprong in het diepe (leap of faith). Daarom heb ik voor deze quote gekozen.”

Olivia werk heet ‘De Vleeskeuring en is gemaakt met pastelpotloden en aquamarkers. “Mijn boodschap achter dit kunstwerk is om aandacht te vragen voor de oppervlakkige en schadelijke beoordelingen van vrouwen op basis van hun uiterlijke kenmerken, met name hun borsten en billen. Vrouwen worden vaak als objecten neergezet en beoordeeld op basis van hun fysieke verschijning, vergelijkbaar met de manier waarop vlees wordt gekeurd. Het beeld toont vrouwenhoofden die lijken te zijn opgesloten in plastic bakjes, zo gezegd ‘verpakt vlees’. Ik wil de kijker aanmoedigen om na te denken over de impact van dit soort oppervlakkige beoordelingen op het zelfbeeld van vrouwen. Ik hoop op een meer inclusieve en respectvolle benadering van vrouwelijkheid in onze maatschappij.” Wat het onderwerp ‘vleeskeuring’ betreft is een leuk detail hier bij Olivia dat ze graag geneeskunde wil gaan studeren.

Tekst gaat verder onder de foto


‘Ik ben geen stuk vlees!’ - Foto: Arthur Brand

‘The Honey Badger’ is het werk van Renske, het hangt aan het plafond van De Nobelaer. “Ik heb hier Daniel Ricciardo op de voorgrond geschilderd in kleur met daar omheen allemaal foto’s en dus herinneringen van zijn carrière. Daarom ook de quote ‘No regrets only memories’, oftewel geen spijt hebben en herinneringen maken. Wat ook gebeurt in mijn KSE periode. Het is geschilderd op een motorkap, omdat dat ook met auto’s te maken heeft, zoals de coureur op het schilderij. Formule 1 is mijn passie en dat is ook de reden dat ik dit heb gemaakt. Mijn vader heeft voor de motorkap gezorgd via een autobedrijf hier uit de gemeente.” Renske gaat overigens automotive studeren. 


‘No regrets only memories’ - Foto: Arthur Brand

Het werk van Renkse hangt hoog in de lucht.
Ook Olivia's werk hangt in De Nobelaer.
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief