Afbeelding

Column Lennard Zwaard: ‘Gelijk of Geluk… Welke keuze maak jij?’

Door: Lennard Column

Hoe vaak heb jij al nagedacht om jouw Facebook of Twitter profiel te verwijderen? Zowel zakelijk als privé is social media een brandhaard voor conflicten. Meningen komen zonder enig filter dagelijks op je scherm voorbij en lokken daarbij de nodige emoties en reacties uit. De samenleving is aan het verharden en velen dragen hier hun steentje aan bij.

Kunnen we deze tendens nog keren?
Ik denk persoonlijk van wel. Ik leg daarbij de simpele keuze voor die ik ook aan iedere mediationtafel gebruik... Gelijk of Geluk? Neem je een standpunt in waarbij je gelijk wilt krijgen en winnen van de ander? Of heb je het vermogen om de mening van een ander te respecteren, interesse te tonen in wat de ander waarom deze tot een standpunt komt en durf je te accepteren dan meningen van elkaar mogen verschillen?

Een goed voorbeeld. December vorig jaar was ik verantwoordelijk voor de verlichting in het centrum van Zevenbergen. Ze waren nog bezig met het installeren toen iemand de vraag stelde “Waar zijn die blauwe lampen voor in het centrum”. Een waterval aan ongezouten meningen was het gevolg.

Mijn handen jeukten om te reageren en mijn emotie liep hoog op. We zaten midden in een lockdown, de haven was nog een bouwput en we wilden iets organiseren om “een klein sprankje” hoop te geven. Het was nog niet klaar of iedereen moest er al iets van vinden. Conflictbemiddeling mag dan wel mijn vak zijn, het wil niet zeggen dat je dan geen menselijke emoties meer hebt. Zeker als je er veel vrijwilligersuren in hebt zitten om het te realiseren. Daarbij ontstonden er ook al snel de 2 kampen “mooi versus niet mooi”.

Hoe ga ik deze discussie in de kiem in smoren en voorkom ik escalatie? Ik koos ervoor om aan te geven dat ieders smaak anders is en we dit van elkaar moeten accepteren en respecteren. Dat iedere reactie, zowel positief als negatief, welkom is. “Wat van mij is, is van mij. Wat van jou is, is van jou!”.

Door niet te gaan verdedigen en iedereen vrij te laten in diens mening hoefde ik zelf niet te strijden en koos ik voor geluk. Sterker nog... niemand was nog aan het strijden. Het gesprek sloeg helemaal om. Het innemen van een standpunt verloor zijn kracht en kon daarbij ook niet meer rekenen op reacties. Het eindresultaat en alle op social media gedeelde foto’s zorgde ervoor dat de discussie ook weer snel vergeten was.

Heb een eigen mening, maar maak er geen standpunt van. Ook als het over jouw bedrijf of product gaat. Geef iedereen recht op hun waarheid en neem vaker de tijd om die waarheid te begrijpen. Zo dragen we bij aan minder conflicten, meer positiviteit en meer geluk. Dat is mijn mening en als die van jou anders is dan mag dat.

Lennard Zwaard

Let’s Get 2-Gether - Mediation



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief