Afbeelding
Foto: Frans van der Bom

Indrukwekkend Paasconcert ‘Kerkzwervers’ met een gouden randje

Door: Frans van der Bom Cultuur

ETTEN-LEUR- Dit jaar was er geen Passion-uitvoering door de Kerkzwervers in Etten-Leur, maar waren er twee bijzondere Paasconcerten in het Trouwkerkje. Op zaterdag 23 maart was met prachtige zang en muziek het verhaal van Pasen te beleven. De uitvoeringen waren om 16.00 uur en 19.30 uur en beide keren was het Trouwkerkje helemaal vol met aandachtige toehoorders. Het lijdensverhaal werd voor de pauze verteld, en omkleed met mooie eigen nummers. Ook klonken liederen uit’ Jesus Christ Superstar’ en traditionals uit de Passion. Na de pauze kwam Pasen in beeld. De muziek nam iedereen mee op weg naar een nieuwe dag, een nieuw begin, waarna het concert swingend afgesloten werd met het nummer “Oh Happy Day”.

Het paasconcert was op een unieke manier verweven met het verhaal van Pasen. Afwisselend werd door een vertelster en een verteller op een hedendaagse wijze een stukje uit het paasverhaal verteld. Na iedere vertelling zong het koor een lied waarin een raakvlak met de vertelde tekst lag. 

Raakvlakken

Een paar van die raakvlakken wil ik u als lezer niet onthouden: De vertelster begon met het verhaal over Maria Magdalena, die aangaf dat ze Jezus zo zou missen, aansluitend zong het koor: “I don’t know how to love him”. Even later vertelt de verteller het verhaal over de exodus uit Egypte, waarop het koor zingt: “Go down Mozes” ( “Let my people go”) en tot slot “Oh happy day”.  Na een uitleg over het Laatste Avondmaal klonk het lied “Deel het brood en deel vooral je leven”. Tijdens het lijdensverhaal (“Vader vergeef het hun…”) werd het lied “Were You there” gezongen. Het goed spelend orkest werd hier ondersteund door twee trommelaars. Na de pauze werd het licht van Pasen meer en meer toegezongen. De mensen in de zaal kregen allen een kaarsje dat ontstoken werd en zo de symboliek van Pasen (Licht in de duisternis ) toelichtte. Zo klonken o.a. “Zwevend op de wind’’ , “Zoekend naar licht’’ en tot slot “Oh happy day”. 

Het ‘gouden randje’

Tijdens zijn dankwoordje aan het eind van het concert, zorgde de voorzitter van de Kerkzwervers, Bas Mol, voor een complete verrassing na de eerste uitvoering in het bomvolle Trouwkerkje. Na de klanken van het laatste nummer “Oh happy day” werd de pianist en arrangeur van de Kerkzwervers, Marcel van Oorschot, van achter zijn piano naar voren geroepen. Onder daverend applaus en tot zijn grote verrassing kreeg Marcel van de voorzitter de Gouden Gregoriusmedaille opgespeld. Marcel van Oorschot is al meer dan 50 jaar actief als pianist, dirigent en arrangeur binnen en buiten de kerk en wel in zijn woonplaats Roosendaal maar ook in Etten-Leur en omgeving. In 1965 begon hij aan zijn muzikale carrière als kinderkoorzangertje, waarna hij doorgroeide en pianist en organist van verschillende koren werd. Daarnaast was hij ook dirigent van verschillende kinder- en jongerenkoren in Roosendaal. Sinds 2010 is Marcel de pianist en
arrangeur van de Kerkzwervers. Mede door zijn inzet heeft dit koor een unieke uitstraling wat bij het Paasconcert wel weer bleek. Dit Paasconcert was oprecht een muzikaal Kerkzwerversfeest met een gouden randje.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief