Sjaak Janssen en bezoekers.
Sjaak Janssen en bezoekers. Foto: Piet Paantjens

100 jaar Jan van de Brink

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Op donderdag 12 december werd in de Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur stil gestaan bij de 100e geboortedag van kunstenaar en oud- KSE-docent Jan van den Brink (1919-1993). Het werd een bijzonder verjaardagsfeestje met tientallen bezoekers die allemaal op een of andere wijze met Jan te maken hadden gehad.

Oud-KSE-rector Tini van den Dungen, oud KSE-collega’s, Zuster Ancilla, overste van de zusters Franciscanessen met wie de KSE en Jan in het bijzonder een warme band hadden, oud-leerling wethouder Kees van Aert, de eerste bibliothecaresse van de mede door Jan opgerichte Ettense bibliotheek Bernadette Moerdijk en een grote delegatie van Heemkundekring Jan uten Houte, die deze bijeenkomst georganiseerd had. Tijdens de ontvangst van de gasten en de toespraken van de eerste sprekers draaide op de achtergrond een diashow met een greep uit het overvloedige en gevarieerde oeuvre van Jan.

De voorzitter van de Heemkundekring Piet Paantjens heette als gastheer iedereen welkom, schetste in het kort Jans levensloop en gaf vervolgens het woord aan wethouder Kees van Aert, die het belang van Jan voor de Etten-Leurse gemeenschap benadrukte èn met ons zijn ervaringen als oud-leerling van Jan deelde. Daarna mocht Sjaak Janssen een aantal herinneringen ophalen aan de jarige, zoals hij hem vanaf 1973 als collega, kunstenaar en goede vriend tot aan zijn dood in 1993 heeft mogen meemaken. In zijn afsluitend slotwoord kondigde Piet Paantjens nog aan dat volgend jaar september een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Jan zal plaatsvinden in Cultureel Centrum Nieuwe Nobelaer.

Meer informatie over deze bijeenkomst en foto’s en kunstwerken kunt u vinden op: www.janutenhoute.nlBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief