Michel en zijn vrouw Corrie
Michel en zijn vrouw Corrie Foto: Rian Lauwe

Pauselijke onderscheiding voor Michel Gottmer

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Op het hoogfeest van Christus Koning, zondag 20 november, heeft Michel Gottmer uit handen van pastoor John van der Laer de Pauselijke onderscheiding, Pro Ecclesia et Pontifice, mogen ontvangen. Deze onderscheiding werd hem uitgereikt aan het einde van een feestelijke eucharistieviering waarin door het Lambertuskoor o.l.v. Ad Vergouwen de nieuwe door Ad gecomponeerde Lambertusmis werd gezongen.

Paus Franciscus heeft Michel deze onderscheiding verleend op grond van zijn jarenlange en grote verdiensten voor de kerkmuziek en de liturgie, in het bijzonder ook in de H. Lambertuskerk behorende bij de H. Mariaparochie. In september jl. vierde Michel nog zijn 60 jarig (!) jubileum als organist in deze kerk.

In 1958 begon Michel zijn studie aan het conservatorium voor kerkmuziek in Utrecht met de vakken orgel en koordirectie. Na zijn studie aan het conservatorium, werd hij in 1962 op 22-jarige leeftijd organist in de H. Lambertuskerk. In die jaren was er alleen nog sprake van een jongens- en herenkoor, maar enkele jaren daarna voegden zich ook de dames bij het koor en werd het gemengde zangkoor Lambertus opgericht, waarvan Michel ook de dirigent werd. Daarnaast werkte hij als orgel- en pianoleraar op Sint Frans en op muziekscholen in Breda en Roosendaal. 

Ook was Michel tot z’n 80ste verjaardag in 2020 beiaardier in de gemeente Etten-Leur. Nog altijd speelt hij regelmatig tijdens vieringen op het Pels & van Leeuwenorgel in de H. Lambertuskerk.

Michel Gottmer heeft zich bijzonder ingezet voor uitvoeringen van polyfone werken en voor kwaliteit van de liturgische muziek; zowel voor de Nederlandse kerkmuziek, maar zeker ook voor de Latijnse kerkmuziek. 

Orgelkring Jacobus Zeemans

Vermeldenswaardig is ook nog dat Michel in 1977 de orgelkring Jacobus Zeemans heeft opgericht. Doel van de orgelkring is om de (historische) orgels binnen de kerken in Etten-Leur onder algemene aandacht te brengen en de belangstelling daarvoor te promoten. Dat hij zeer betrokken is bij de kerk en het orgel moge bovendien blijken aan zijn deelname aan het DOE-orgel waarbij basisschoolkinderen een orgelproject doen. Zo wordt ook aan promotie voor orgelmuziek in de toekomst gewerkt.

Bijzonder

Een pauselijke onderscheiding is iets bijzonders. De onderscheiding ‘Pro Ecclesia et Pontifice’, ‘voor Kerk en Pontifex’, is ingesteld door Paus Leo XIII op 17 juli 1888 en wordt sindsdien verleend aan gelovigen die zich in parochieel of plaatselijk verband bijzonder hebben ingezet voor geloof en/of Kerk en een bijzondere staat van dienst hebben opgebouwd gedurende vele jaren. 

In zijn dankwoord betrok pastoor van der Laer nadrukkelijk ook Michels’ echtgenote Corrie en wenste hen beide nog vele goede jaren samen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief