Halt auf Verlangen - baan, Station Wiesen Zwitserland, in  H0m
Halt auf Verlangen - baan, Station Wiesen Zwitserland, in H0m Foto: Baroniespoor

Baroniespoor doet mee aan landelijke modelspoordagen

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Voor Baroniespoor hoort het tot de traditie om dit jaar weer mee te doen aan de landelijke modelspoordagen. Deze modelspoordagen zijn op zaterdag 25 en zondag 26 maart.

Gedurende deze dagen presenteren de Nederlandse modelspoorverenigingen zich en laten zij zien wat zij in huis hebben. Baroniespoor laat je zien dat de modelspoorhobby echt vele facetten heeft. Tijdens deze open dagen kun je zelf zien wat dat allemaal inhoudt. Zo wordt nog steeds hard gewerkt aan het station Breda anno 1925. Ook de omliggende straten aan de zuidkant worden/zijn daarbij nagebouwd. De Belcrum als wijk bestond toen nog niet. Het rijdend gedeelte van de baan is gereed. Er zal dan ook veel rijdend materiaal te bewonderen zijn. Wat betreft modelbouw, het Stationsplein met station uit die tijd is bijna geheel gereed. Met de huizen aan de Stationsweg laten we zien wat mogelijk is met aansturing van micro-processoren. Naast deze baan is er ook nog een baan in H0m met een Zwitsers motief, deze smalspoorbaan geeft een mooie indruk van het Wiessener Viaduct en bijbehorende station zoals dat ook in werkelijkheid in Zwitserland Graubunden ligt. Aan deze baan wordt ook nog druk gewerkt. Hier krijg je ook een mooie indruk wat er op scenery gebied mogelijk is.

Ook station Etten-Leur wordt niet vergeten en op schaal nagebouwd. Er wordt hard gewerkt aan een grote baan voor schaal N, hier kan je goed zien wat de techniek is die nodig is om een trein (in het klein) te laten rijden. Voorts zijn er nog verschillende andere modelspoorbanen waarop kleinere en grotere treinen hun rondjes rijden. Je hoeft niet alleen maar te kijken, want vooral voor de kinderen is er een rangeerbaan opgesteld. Ze kunnen daarop zelf de treinen en wissels bedienen en als ze dat met succes doen, krijgen ze een heus rangeerdiploma. Heb je zelf nog een trein ergens thuis in de kast liggen en wil je die nog eens zien rijden? Neem hem gerust mee, want tijdens de open dagen kun je die op een van de clubbanen weer zijn werk laten doen. En mocht die trein het hebben laten afweten? Geen nood, er is ook een treinendokter aanwezig. Die repareert, in de meeste gevallen, ter plekke je trein. Wat we je willen laten zien, is dat de modelspoorhobby niet alleen het laten rondrijden van treintjes is, maar veel meer. Van het zoeken in archieven naar bouwtekeningen en foto’s tot het bouwen van huizen, bruggen etc. Het automatiseren van verlichting, het automatisch openen en sluiten van bruggen, slagbomen, deuren. Het ontwerpen van baanplannen. Het uitwerken van “landschappen”. Ook laten enige modelspoorliefhebbers hun eigen baantje of diorama zien.

Al dit fraais is te bewonderen op 25 en 26 maart bij Baroniespoor in Loods11 aan de Penningweg 11a te Etten-Leur. Beide dagen open van 10.00 tot 16.00 uur. Toegang gratis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief