Zandpad op de Pannenhoef.
Zandpad op de Pannenhoef. Foto: Brabants Landschap

Themadag over zandpaden: Van onschatbare waarde!

Sport en Vereniging

ETTEN-LEUR - Op zondag 17 september is de Zwarte Schuur op de Pannenhoef weer geopend. De dag staat in het teken van zandpaden. Ooit lagen er heel veel in Brabant, maar ze worden steeds schaarser. Zandpaden en hun bermen zijn heel waardevol voor insecten, vogels en planten. De paden zijn soms al eeuwenoud en veel mensen genieten ervan.

Brabants Landschap verzorgt samen met de vrijwilligers een kleine expositie over zandpaden en er draait een film van natuurfilmer Mark Kapteijns. Natuurlijk worden er ook rondleidingen gegeven! De Zwarte Schuur ligt in natuurgebied de Pannenhoef tussen Zundert, Rijsbergen en Etten-Leur en is geopend van 10.30 tot 16.00 uur. Om 11.00 en 14.00 uur starten gratis excursies waarin ook stil gestaan wordt bij de waarde van zandpaden. Samen met de gids bekijk je wat een zandpad zo bijzonder maakt. Aanmelden is niet nodig. Meld je bij de Zwarte Schuur en ga mee met de wandeling die ongeveer 1,5 uur duurt.

Zandpadenonderzoek 
Brabants Landschap heeft een onderzoek uit laten voeren naar de natuurwaarde van zandwegen in het agrarisch gebied. Het toont aan dat zandwegen van groot ecologisch belang zijn. De paden en bermen herbergen opvallend veel diersoorten, waaronder ook zeldzame soorten. Het rapport is te vinden op www.brabantslandschap.nl/zandpaden

Voor ieder wat wils
Wil je ook nog wat anders beleven dit weekend? Naast de Zwarte Schuur staat een gerestaureerd bakhuisje. Op 17 september, rond het middaguur, komt hier vers brood uit de houtgestookte oven. 

Kinderen kunnen lekker spelen op Woody’s Avonturenpad.

Het adres van De Zwarte Schuur is Pannenhoef 4 in Rijsbergen. Het landgoed is autovrij! De locatie is goed bereikbaar met de fiets, het ligt bij fietsknooppunt 86. Kom je met de auto? Parkeer dan op één van de vier parkeerplaatsen: Vaartven (Pannenhoefsebaan, Rijsbergen), De Bak (Ettensebaan, Zundert), Lokkerberg (Oosteindseweg, Rijsbergen) of De Ganger (Panhoefweg, Zundert). Vanaf deze parkeerplaatsen is de wandelroute naar de Zwarte Schuur bewegwijzerd.

Infopunt en buitenlokaal 
De Zwarte Schuur is al meer dan een eeuw oud. Enkele jaren geleden heeft Brabants Landschap de schuur opgeknapt en ingericht als infopunt. Vrijwilligers stellen de locatie iedere derde zondag van de maand open. Er zijn wandel- en fietsroutes verkrijgbaar en er is een tentoonstelling over het gebied en de historie van de turfwinning. Op andere dagen zijn activiteiten op afspraak mogelijk, bijvoorbeeld als ‘buitenlokaal’ voor schoolklassen. Informatie op www.brabantslandschap.nl/zwarteschuur.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief