Afbeelding

‘t Tapperijke al 30 jaar een begrip in Hoeven

Algemeen

HOEVEN - Hoewel de officiële datum 15 maart was, hebben uitbaters Kees en Anja Broos afgelopen zaterdag op uitbundige wijze gevierd dat ‘t Tapperijke 30 jaar bestaat. Met een groot (verrassings-)feest voor en door vrienden, familie, zakenrelaties en uiteraard klanten werd bij dit heuglijke feit stilgestaan. Na de overname van de Montana Bar in 1986 is de zaak in de loop der jaren letterlijk uitgebouwd van 32 m2 tot een horecagelegenheid van maar liefst 3000 m2.

Zittend in de oorspronkelijke en vrijwel nog intact gebleven bar zegt Kees: “Kijk hier is het destijds allemaal begonnen. De bar was dicht en eigenaar Rinus Jongmans zocht een huurder. Hij vroeg of wij het tijdelijk over wilde nemen, want een draaiende bar verhuurt makkelijker dan een dichte.” Hoewel het echtpaar beide een goede baan had bij Byron Jackson (inmiddels Flowserve), besloten ze om toch de sprong te wagen om er daarna nooit meer uit te gaan. “Ik had niks met een café en kwam er alleen als er wat te doen was. Mijn vader heeft mij omgepraat,” lacht Anja, “gewoon proberen, zei hij. Je kunt altijd nog stoppen. En we hebben er nooit geen spijt van gehad. We beleven er tot op de dag van vandaag veel plezier aan.”

Fiets Vanaf het allereerste begin liep het meteen goed en binnen twee jaar woonde het echtpaar om praktische redenen al boven de zaak. “Dan ging Kees weer in zijn eentje naar de bar, want hij redde het wel en kon ik even later weer met de fiets achterop komen vanwege de drukte,” beargumenteert Anja. In de loop der jaren heeft ‘t Tapperijke, genoemd naar de vroegere bierbrouwerij Tapperij de Hoeve, behoorlijke uitbreidingen gekend. Achter de bar is een feestzaal bijgebouwd, de vroegere bibliotheek naast het pand is omgetoverd tot een grote locatie met een ‘Las Vegas’-achtige’ uitstraling en de zaal van voorheen café de Kroonvleugel is in gebruik als biljartcentrum.

Huilend Vooral de aankoop van de bibliotheek staat het echtpaar nog goed bij. Deze werd per opbod verkocht en op voorhand gingen er de wildste verhalen door het dorp, zodat Kees en Anja dachten kansloos te zijn. “We hadden een vast bedrag in ons hoofd en terwijl we door al die verhalen nergens op rekenden, hadden wij uiteindelijk toch het beste bod uitgebracht. Huilend liepen we terug naar huis.” Later werden met de aankoop van café de Kroonvleugel tevens de parkeerproblemen opgelost. “We hadden een behoorlijk grote tuin, maar konden nooit achter komen. Met de aankoop van het café hiernaast hadden we tevens een doorgang naar achteren, waardoor we onze tuin opgeofferd hebben voor parkeerplaatsen.”

Cement ‘t Tapperijke is een begrip geworden in Hoeven. Het gehele jaar door worden er vaste activiteiten georganiseerd zoals 11-11 viering, 90’s party, tieneravonden, verkiezing beste West Brabantse carnavalslied en een speciale alternatieve eerste kerstdag voor de jeugd. Vele clubs en (carnavals)verenigingen hebben bij ‘t Tapperijke hun thuishonk. Naast biljarters is er plaats voor onder meer schakers, darters en line-dancers. “Zeker met carnaval is het hier heel erg druk,” merkt Kees daarbij op.“Toen we net ‘de bieb’ hadden aangekocht en nog midden in de verbouwing zaten, gingen we met carnaval toch al open. Ze konden niet binnen. Zo druk. En onder het cement gingen ze ‘s nachts weer naar huis ha ha.”

Gezond In al die jaren is het gezamenlijk kijken naar de wedstrijden van het Nederlands Elftal wel één van de leukste activiteiten geweest. “Vooral 1988 was daarbij een hoogtepunt. Dat missen we dit jaar wel, hoor.” Dieptepunt is - naast het overlijden van meerdere dierbaren - het overlijden van José Nieuwlaats vorig jaar. Zij was meer dan 25 jaar de rechterhand van Anja. “Zij wist vaak méér van de zaak dan wijzelf. Haar heengaan is een erg groot verlies.” Maar Kees en Anja blijven zeker niet bij de pakken neerzitten. “Zolang wij gezond blijven, gaan we gewoon door,” laat het ondernemende echtpaar vastberaden weten.

BIJDRAGE JOHAN WAGENMAKERSBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief