Afbeelding

Van den Broeke: 'Ik word afgeperst'

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - Robbert van den Broeke voelt zich aangevallen, gekrenkt en volkomen belachelijk gemaakt. Vannacht gingen nieuwe videobeelden online. Daarop is het Hoevens medium te zien waarop hij met een kartonnen afbeelding van Maria en een UFO op een stokje voor een telefoonlens beweegt. Het suggereert oplichting, maar volgens Van den Broeke zit de vork heel anders in de steel.

Van den Broeke is duidelijk aangedaan. De Amerikaanse filmmaker Willliam Gazeck leek voor Robbert van den Broeke degene die de wereld zou laten zien dat het Hoevense medium géén oplichter is. Recent was hij naar eigen zeggen getuige van de voorspelling én ontdekking van de grootste graancirkelformatie van Nederland. "Hij is een beroemdheid en was de hele week bij mij en is dus overtuigd van de echtheid. Helaas denken mensen nog steeds wel eens dat ik de graancirkels zelf maak, maar tussen de voorspelling en het ontdekken van de formatie ben ik niet van zijn zijde geweken", zo zei Van den Broeke twee maanden geleden. 

Reallife soap

Gazecki, die zelfs een Emmy Award voor één van zijn documentaires in de wacht sleepte, zou zo onder de indruk van het leven van Robbert van den Broeke en zijn ontdekkingen zijn dat hij er een reallifesoap van wilde maken. "Het is echt te mooi om waar te zijn. Het is sowieso geweldig dat zo'n gerespecteerd filmmaker overtuigd is van de echtheid. Dat hij mij voor lange tijd 24 uur per dag wil filmen is heftig, maar voor mij dé kans om te laten zien dat het allemaal echt is", zo sprak het medium.

Oplichting

Nu blijkt het écht te mooi om waar te zijn. Er zijn namelijk beelden online verschenen waarop hij zichzelf filmt terwijl hij met een foto van Maria op een stokje geplakt te zwaaien. Ook is er een tweede video waarop er een afbeelding van een UFO op een stokje is geplakt. Volgens sceptici betekent dit de val van Van den Broeke en is het duidelijk dat het medium zich schuldig maakt aan oplichting. "Dit is écht een hele vervelende situatie", zo begint het medium die aangeeft dat het contact met de Amerikaanse filmmaker niet zo soepel verliep als dat Van den Broeke in eerste instantie voor deed komen. "Hij vroeg al járen onophoudelijk of hij mij mocht volgen voor een documentaire. Ik voelde daar in eerste instantie niets voor, maar vorig jaar heb ik besloten toch met hem in zee te gaan. Zo'n gerenommeerde filmmaker zou mij kunnen helpen om de wereld te laten zien dan ik oprecht ben. Dat alles écht is. Het vervelende is dat William mij van meet af aan om geld heeft gevraagd. Hij vroeg veertigduizend euro. Zoveel geld heb ik niet. Wel moest ik van hem betalen voor de tickets, het hotel, de huurauto en ik kocht in opdracht van hem zelfs een spiksplinternieuwe camera. Ik vond het allemaal vreemd en veelgevraagd, maar ik had vertrouwen in hem. Hij is immers niet de eerste de beste", zo legt Van den Broeke uit.

Fake

De irritaties stapelde zich op in de periode dat Gazecki in Nederland was om Van den Broeke te volgen. "Kort daarna maakte ik een grote fout. William leek overtuigd van mijn gave en stelde voor om naar de boom in Hoeven te gaan waar de Maria-verschijningen doorgaans plaatsvinden. We waren daar een tijdje en toen zei William dat sceptici zeggen dat ik iets voor de lens zou houden om vervolgens te doen alsof ik bovennatuurlijke verschijningen heb vastgelegd. Om dat te ontkrachten vroeg hij me een afbeelding van Maria op te zoeken en uit te knippen en op een stokje te plakken. Hetzelfde gold voor een UFO. Ik filmde en fotografeerde tegelijk met zijn telefoon de afbeeldingen. Deze beelden, die in tegenstelling tot de echte beelden níet transparant zijn, zouden aan het eind van de documentaire getoond worden om sceptici het verschil tussen de echte beelden en de fake beelden te laten zien. Volgens William zouden we sceptici zo voor eens en voor altijd de mond te snoeren. Ik werkte er aan mee, in mijn kinderlijke onschuld. Daar komen die beelden vandaan", zegt Van den Broeke aangedaan. 

Vorstelijk betaald

Van den Broeke heeft enorm spijt dat hij zich inliet met Gazecki. "Ik werd chagrijnig van dat gevraag om geld. Het hield maar niet op. Ik heb hem vorstelijk betaald, maar hij bleef maar doorgaan. Ook betrok hij mijn goede vriend Stan erbij. Ook hij moest met geld over de brug komen. Op een gegeven moment was ik het beu. Zeker omdat  ik er helemaal niets voor terug kreeg. Het werd me steeds duidelijker dat er helemaal geen documentaire zou komen. Ik heb aangegeven dat ik onze wegen wilde laten scheiden. Daarop is hij kwaad weggegaan. De andere dag kreeg ik de beelden in mijn mailbox met als titel Hoax Robbert van den Broeke. Ik moest geld betalen en anders zou hij de beelden online zetten. Ik heb er een screenshot van... Het was pure chantage en ik dacht echt: dan doe je dat maar. Ik kan alles weerleggen, maar toch voelt het als karaktermoord. Het is vreselijk om uit je bed gebeld te worden dat zulke beelden online gegaan zijn. Ik ben zo vaak wetenschappelijk onderzocht, onder strikte condities getest en steeds bleek weer dat het echt is. Dit soort dingen doen daar geen goed aan. Dat vind ik vreselijk."  

William Gazecki is om een reactie gevraagd. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief