Aan zijn bureau is Wies Hoogers helemaal in zijn element. FOTO'S VERA DE GEUS
Aan zijn bureau is Wies Hoogers helemaal in zijn element. FOTO'S VERA DE GEUS Foto: Vera de Geus

Wies Hoogers (15) tekent aan zijn toekomst

Door: Vera de Geus algemeen

HOEVEN - Soms openbaart een talent zich op latere leeftijd, bij de Hoevense Wies Hoogers was dat niet het geval. Als peuter was hij al enkel en alleen in de weer met pennen en potloden en maakte hij verbazingwekkende tekeningen. Door de jaren heen liet hij zijn creativiteit de vrije loop en niet zonder succes. Bij de term kunstenaar voelt hij zich ongemakkelijk. "Noem me maar pruller", zegt hij lachend. Maar wie zijn werken ziet, weet dat van 'prullen' geen sprake is...

Creativiteit staat centraal in huize Hoogers. Vader Ruud was jarenlang het brein achter de ontwerpen van de carnavalswagens van BC De Spie en is al decennia lang succesvol in de creatieve sector. Dat Wies deze genen zou erven, is niet verbazingwekkend. Hij is zelfs degene die nu het ontwerp van de carnavalswagen verzorgt. "Wieske liep toen hij twee jaar was al hele dagen met een potlood of pen in zijn hand. Tekenen was het liefste wat hij deed. Al snel ging hij aan de slag met Play Doh. Hij maakte na de carnavalsoptocht de wagens tot in detail na. Dat was altijd zo gaaf om te zien", vertelt moeder Marion.

Marvel

Ook in de jaren ernaar bleef hij voldoening en plezier halen uit tekenen. In razend tempo kan hij enorm gedetailleerde tekeningen op papier zetten, allemaal uit het blote hoofd, ontstaan uit zijn eigen fantasie. Zo begon ook het project waar hij nu vol overgave aan werkt. "Op vakantie zaten we in een restaurant. Terwijl we op het eten wachtten, tekende ik iets op een stukje papier. Dat werd Fronter, een karakter dat ik in drie minuten op papier zette. Eigenlijk ging het per ongeluk", vertelt Wies terwijl hij het papiertje laat zien waarop de allereerste versie staat. Door de jaren heen is Fronter vrijwel hetzelfde gebleven alleen de ideeën van Wies zijn steeds verder uitgebreid. "Ik ben fan van Marvel (een Amerikaanse uitgever van comics, red.) en het leek me supertof om een stripboek te maken."

Spacebook

Vol overgave ging Wies ermee aan de slag. Altijd met muziek uit de jaren '60, '70 en '80 op de achtergrond. "Het werd vanzelf een verhaal. Ik vond het superleuk om te doen, maar het duurt enorm lang om ál die tekeningen van het stripboek met de hand te tekenen. Na de eerste paar bladzijden, besefte ik dat het eigenlijk niet mogelijk was om het stripboek helemaal met de hand te maken. Daarom ben ik overgegaan op de computer. Omdat ik het tekenen zelf wel het allerleukste vind, heb ik besloten de kaften wel handmatig te tekenen", zegt Wies terwijl hij de verschillende kaften laat zien. Hij koos voor de naam Spacebook waarin een team van superhelden uit de ruimte de strijd aangaan. Natuurlijk is er een hoofdrol neergelegd voor Fronter.

Computergame

Wies streeft ernaar om zijn eerste stripboek komend jaar uit te brengen. Hij hoopt daarna nog meer edities op de markt te brengen. Alsof dat nog niet genoeg is, werkt hij ook een aan computergame en maakte hij Fronter in 3D. Eerste maakte hij het karakter van klei, vervolgens maakte hij een mal waarna de 3D-versie een feit was. Daarvoor maakte hij ook nog een bijzondere verpakking die suggereert dat het beeldje rechtstreeks uit de comicstore komt.        

Compleet project

Wies zit op de KSE in Etten-Leur in 4 havo. Ook daar is zijn talent niet onopgemerkt gebleven. "Als we moeten samenwerken en er moet bij getekend worden, weten ze me altijd wel te vinden", zegt hij lachend. "De meeste leerlingen vinden het wel echt tof. Ze weten trouwens niet dat ik met een compleet project bezig ben." Tijdens de open Monumentendag op 8 september zal Wies op het erf van Greet Wilrycx voor de allereerste keer exposeren. Daar laat hij niet alleen zijn Spacebook-karakters zien. Diverse bijzondere werken liggen al ingelijst klaar. Een scala aan materiaalkeuze én stijlen, die goed laten zien hoe veelzijdig de jonge Hoevenaar nu al is en daarvoor met ongetwijfeld een creatieve toekomst voor de boeg... 

De opbouw van hoofdpersonage Fronter nadert voltooiing.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief