Naast tekenen, boetseert, ontwerpt en schildert de 16-jarige Wies Hoogers uiteenlopende onderwerpen. Foto: Johan Wagenmakers
Naast tekenen, boetseert, ontwerpt en schildert de 16-jarige Wies Hoogers uiteenlopende onderwerpen. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Bij Wies Hoogers uit Hoeven zit tekenen in het bloed

Door: Johan Wagenmakers algemeen

HOEVEN - De jeugdcultuurprijs is dit jaar toegekend aan de pas 16-jarige Wies Hoogers. Al vanaf zeer jonge leeftijd tekent hij dat het een lieve lust is. Hij ontwerpt complete carnavalswagens en creëert zijn eigen stripfiguren. Tijd voor een nadere kennismaking met Wies en zijn unieke talent.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Hoewel Wies geboren is met zijn tekentalent heeft hij het duidelijk niet van een vreemde. Zijn vader Ruud verdient met creativiteit met zijn eigen bedrijf zelfs de kost en heeft bijvoorbeeld jarenlang de ontwerpen van de carnavalswagens van BC De Spie gemaakt, wat Wies sinds vorig jaar van hem heeft overgenomen. "Als kind heb ik altijd al getekend. Zie ik een leeg blaadje dan begin ik als vanzelf te krabbelen," zegt hij. Maar naast vele tekeningen maakt Wies ook maquettes, boetseert en schildert hij en ontwerpt hij op een speciaal daarvoor bestemde computer, waar hij vaak urenlang aanzit. Wies zit in Havo 4 van de KSE in Etten-Leur. "Omdat ik van pakket verander ben - komend jaar ga ik economie en maatschappij doen - moet ik de vierde over doen, maar dat vind ik niet zo erg." Uiteraard heeft hij ook het vak tekenen in zijn pakket zitten, maar de docent kan hem eigenlijk niet zoveel leren. "Naast de lessen op school volg ik géén speciale tekenlessen of zo. Ik heb altijd zelf een beetje geëxperimenteerd. Ik vind het leuker om zelf alles uit te vinden. Wel kijk ik hoe andere mensen het doen, de trucjes en de stijlen bijvoorbeeld."

Karakters

Wies tekent en ontwerpt wat uit zijn eigen fantasie tevoorschijn komt. Zo wilde hij graag een stripboek maken en bedacht hiervoor Fronter, een stripfiguur die hierin de hoofdrol speelt. "Ik maak karakters en bedenk de verhalen. De figuurtjes moeten wel persoonlijkheid hebben. De naam Fronter heb ik bewust gekozen. Het komt van 'fronteren'. Fronter zoekt de grenzen op en gaat tot het uiterste. Hij wil alles uit het leven halen, maar is wel rechtvaardig," zo verklaart hij. Dit stripverhaal maakt Wies voorlopig alleen voor zichzelf. "Als je begint met een stripverhaal en je moet alles zelf doen dan gaat daar veel werk inzitten. Naast school en carnaval heb ik te weinig tijd om het verder te ontwikkelen. Je moet dan echt met meer man zijn."

Carnavalswagens

Carnaval speelt een grote rol in huize Hoogers. Als kleine jongen vond Wies het al leuk om carnavalswagens tot in detail na te tekenen. Gestimuleerd door zijn vader en met zijn talent mocht hij vorig jaar het gekozen thema ontwerpen en uittekenen voor BC de Spie. "Dat heb ik eerst op een klein papiertje in het klad getekend en daarna gedetailleerd helemaal uitgewerkt." Dit resulteerde uiteindelijk in een vierde plaats bij de A-wagens. Dit jaar heeft Wies maar liefst drie carnavalswagens ontworpen. Naast de wagen van BC de Spie, heeft hij ook de wagen van BC Van Alles Wa uit Hoeven en de wagen van BC Juliana uit Oud Gastel getekend. En hoewel de concurrentie in Hoeven heel hoog is, wist hij met zijn ontwerp met BC de Spie de eerste prijs te behalen. Vol trots laat hij twee fotoboeken zien van de door hem ontworpen wagens van vorig jaar en dit jaar. "Het is leuk, maar tevens heel veel werk. Er moet humor inzitten en als het kan woordspelingen. Elke pop moet leven en lachen. Bovendien moet je alles uit de verhouding trekken."

Toekomst

Wies vind het verrassend dat hij de jeugdcultuurprijs heeft gewonnen. "Ze zijn hier wel met twee mensen op gesprek geweest, maar toen we uitgenodigd werden voor het cultuurcafé hadden we het idee om gewoon eens te gaan kijken. Bij binnenkomst dacht ik dat de gemiddelde leeftijd met mijn komst aardig naar beneden daalde," lacht hij. Hoewel er zeker een creatieve toekomst voor Wies in het verschiet ligt, heeft hij nog geen enkel idee wat hij later gaat doen. "Zeker iets ontwerpen en maken. Maar wat? Ik vind heel veel dingen heel leuk." 

Privéfoto van Wies van drie jaar geleden waar hij geconcentreerd bezig is.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief