Afbeelding

Rioolleiding en gemaal Albano opgeknapt en capaciteit vergroot

Door: Vera de Geus algemeen

BOSSCHENHOOFD/OUDENBOSCH - Waterschap Brabantse Delta heeft de rioolleiding tussen het rioolgemaal Bosschenhoofd en het rioolgemaal Albano gerenoveerd. Ook is het rioolgemaal Albano opgeknapt en voorzien van grotere pompen.

Het rioolgemaal ligt op sportpark Albano in Oudenbosch. De rioolleiding loopt langs de Pastoor van Breugelstaat en de Vaartweg in Bosschenhoofd. De oude rioolleiding is vervangen door een persriool die meer geschikt is om de grotere capaciteit afvalwater aan te kunnen. Inmiddels heeft de gemeente Halderberge ook het rioolgemaal Bosschenhoofd aan de Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd gerenoveerd en ook voorzien van grotere pompen. Het waterschap neemt de bediening en het onderhoud hiervan over.


Rioolgemalen verpompen afvalwater om het af te voeren naar de rioolwaterzuivering. Ze bestaan uit een grote afgesloten put of gebouw en één of meerdere pompen. Afhankelijk van de grootte kunnen gemalen per uur enkele duizenden tot vele miljoenen liters water verpompen. Gemalen kunnen vastlopen door dingen die niet in het riool thuishoren. Zoals vochtige schoonmaakdoekjes, vaatdoeken, maandverband of condooms. Dit kost niet alleen veel geld, maar kan ook tot milieuschade leiden."In het renovatieproces stond duurzaamheid voorop. Dat betekent hergebruik van materialen en vermindering van het energieverbruik. De grootste energieverbruikers in een gemaal zijn de pompen. Met een aantal maatregelen, zoals energiezuinige motoren, is ongeveer 10 tot 20 procent aan energie bespaard. Uiteindelijk krijgt 90 procent van de grotere gemalen energiezuinige hoogrendementsmotoren. Dit levert een forse kostenbesparing op. En bovendien een flinke verlaging in de uitstoot van CO2", zo laat het waterschap weten. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief