Lotte IJzenbrandt als stralend middelpunt tijdens de voorleeswedstrijd Read2me 2020.  Foto: Johan Wagenmakers
Lotte IJzenbrandt als stralend middelpunt tijdens de voorleeswedstrijd Read2me 2020. Foto: Johan Wagenmakers Foto: Johan Wagenmakers

Voorleeswedstrijd Read2me gewonnen door Lotte IJzenbrandt

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

Lotte IJzenbrandt van het Markland College in Oudenbosch mag zich een jaar lang regionaal voorleeskampioen noemen. Zij won vrijdagavond het voorlees kampioenschap Read2me Roosendaal: de jaarlijkse voorleeswedstrijd tussen brugklasleerlingen van het voortgezet onderwijs. Na deze winst gaat zij op voor het provinciaal kampioenschap op 8 april in Waalwijk om daarna eventueel op 16 mei in De Meern voor de landelijke titel te strijden.

Read2me is dé voorleeswedstrijd voor alle brugklasleerlingen van het voortgezet onderwijs. Voornaamste doelen zijn het bevorderen van het lezen onder jongeren en het versterken van de samenwerking tussen middelbare scholen en bibliotheken. Scholen kunnen dan ook alleen maar deelnemen via hun lokale bibliotheek. Vanuit een Brabantse pilot is Read2me in tien jaar tijd uitgegroeid tot een landelijk evenement, waaraan inmiddels ruim 165 scholen en bijna 1200 klassen meedoen!

Filmzaal

"De regionale finale is dit jaar voor het eerst op een school, nadat het jarenlang in de bibliotheek van Roosendaal plaatsvond," vertelt mediathecaris Judith Oossanen van het Markland College in Oudenbosch. Samen met Patricia Ham van Bibliotheek West-Brabant tekent zij voor de organisatie. "Toen ze vorig jaar een andere locatie zochten, stak ik direct mijn vinger op en zei: 'bij ons in het Markland hebben we een prachtige filmzaal' en nu zitten we dus hier. Het is overigens wel de bedoeling dat het de komende jaren gaat circuleren tussen de deelnemende scholen." In totaal strijden deze avond 13 brugklassers, verdeelt over 7 scholen uit de regio, om de felbegeerde titel. Na afgelopen maanden voorwedstrijden op hun eigen scholen te hebben gehad, kwamen zij als besten uit de bus. De deelnemende scholen zijn: het Markland College zowel uit Oudenbosch als Zevenbergen, de Norbertus Gertrudis Mavo, het Norbertus Gertrudis Lyceum en het Jan Tinbergen College uit Roosendaal, het Munnikenheide College uit Etten-Leur en het Mencia Sandrode uit Zundert.

Houten stoel

De Utopiazaal, zoals het filmtheater van het Markland College officieel heet, leent zich inderdaad uitstekend voor deze voorleeswedstrijd. Gezeten in een - door leerlingen van interieur en bouw zelfgemaakte - hoge groene, vierkanten houten stoel omringd met boeken, krijgt elke deelnemer maximaal vijf minuten voorleestijd toebedeeld. Uit een zelfgekozen boek mogen ze hun lievelingsfragment voorlezen. Presentatrice is docente Nederlands Sylvia Bastiaansen. Zij praat de avond vakkundig aan elkaar en 'ondervraagt' vooraf elke scholier over de keuze van het boek en achtergronden over hetgeen voorgelezen gaat worden. Alle deelnemers lezen vrijwel foutloos en zonder haperingen voor en kunnen rekenen op een stevig applaus. Vooraf en in de pauzes worden door schoolband MC Soultrain enkele optredens verzorgt.

Trillen

Een deskundige jury bestaande uit auteur Buddy Tegenbosch, Patrice van der Veen van boekhandel Het Verboden Rijk én de voorleeskampioen van vorig jaar Julie van den Heikant let bij het lezen op zaken als intonatie, duidelijkheid, beleving en eventueel gebaren. "Een foutje maken is niet erg, het gaat erom hoe ze het daarna weer oppakken. Voor mij zijn het overigens allemaal winnaars hoor," laat juryvoorzitter Tegenbosch in zijn afsluitend praatje weten, waarbij alle deelnemers door hem nog even genoemd en geroemd worden. Omdat het een wedstrijd is, hoort er uiteraard wel een winnaar te zijn: Lotte Ijzenbrandt van het Markland College mag tot haar eigen verbazing de eerste prijs op komen halen. Zij blijft daarbij schoolgenote Anouk Eikenboom en Maartje Krijnen van het Munnikenheide College, die respectievelijk tweede en derde worden, voor. "Ik had dit totaal niet verwacht nee," roept Lotte als eerste uit. "Ik vond ze allemaal zó goed namelijk. Het was spannend ja, ik sta nog helemaal te trillen." Hoewel Lotte in Roosendaal woont, heeft ze voor het Markland gekozen vanwege de kooklessen. Lotte gaat zich nu voorbereiden voor de provinciale wedstrijd op 8 april in Waalwijk en wie weet het landelijk kampioenschap in De Meern op 16 mei.[l]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief