Yvonne Maat met haar nieuwste boek uit de serie 'Dokter Vrolijk'.
Yvonne Maat met haar nieuwste boek uit de serie 'Dokter Vrolijk'. Foto: Alexander Vingerhoeds

Hoevens huisarts Yvonne schrijft kinderboek over corona

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

HOEVEN - Waarom moet ik mijn handen zo vaak wassen? Waarom dragen mensen mondkapjes? Wanneer mag ik weer naar opa en oma toe? Allemaal vragen die kinderen bezig houden. Veel ouders vroegen huisarts Yvonne Maat uit Willemstad om raad bij het beantwoorden van deze vragen. Reden voor haar om een speciaal kinderboek uit te brengen voor kinderen van twee tot zes jaar oud. 

Het is niet de eerste keer dat Maat een boek uitbrengt. Zij startte een paar jaar geleden met de serie 'Dokter Vrolijk'. Daarin behandelt ze thema's als snotteren, bloed en spetterpoep. Allemaal zaken waarvoor kinderen met hun ouders naar de huisarts komen. Voor kinderen is een bezoek aan de dokter erg spannend en ouders weten vaak niet zo goed hoe ze hun zoontje of dochtertje kunnen voorbereiden. Deze boeken helpen daarbij en geven papa's en mama's tips wat ze zelf kunnen doen als hun kind ziek is.

Kleurrijke prenten

In de boeken legt Dokter Vrolijk via kleurrijke prenten uit wat een verkoudheid of een wondje hechten precies inhoudt. Yvonne Maat stond zelf model voor de vrolijke blonde arts in Dokter Vrolijk. Zij vindt het belangrijk om kinderen altijd opgewekt en vriendelijk te behandelen, zodat ze een bezoek aan de dokter niet eng gaan vinden. Op iedere bladzij van de boekjes geeft zij via korte teksten daarom begrijpelijk uitleg. Illustratrice Marloes Reuser verzorgde de tekeningen. De twee maakten samen toegankelijke boeken voor kinderen en hun ouders. Een groot aantal exemplaren ligt inmiddels bij verschillende huisartsenpraktijken.

Speciaal coronaboek

Yvonne Maat kreeg in deze coronatijd dan ook al snel het idee om de serie uit te breiden met een boek over COVID-19. "Ouders kunnen het boek voorlezen aan hun kinderen. We geven spelenderwijs antwoord op vragen zoals, waarom je moet niezen in je elleboog en en hoe het virus uit China naar Nederland is gekomen. We gebruiken in het boek de adviezen van het RIVM. Ik merkte dat er heel veel vragen leven onder de jeugd, ook bij mijn eigen kinderen. Zo willen kinderen ook weten waarom ze bijvoorbeeld niet bij opa en oma op bezoek mogen. Dat brengen we in beeld met een tekening van een oudere dame achter het raam. Je kunt kinderen op deze manier heel goed uitleg geven."

Werken als huisarts in coronatijd

De boekjes liggen uiteraard ook bij de huisartsenpraktijk van Yvonne Maat. Zij werkt inmiddels acht jaar als dokter in Hoeven. De praktijk draait tijdens werkdagen aparte spreekuren voor snotterende patiënten en niet-snotterende patiënten. Als mensen komen met coronaklachten, werkt Maat in beschermde kleren met spatbril, mondkapje en handschoenen. Op deze manier is de kans op besmetting met COVID-19 zo klein mogelijk. In Hoeven valt het aantal coronapatiënten tot nu toe mee. "Dat komt mogelijk, omdat mensen uit Hoeven vooral carnaval vieren in hun eigen dorp en er ook weinig mensen van buiten het feest mee vierden. We hebben ook gelukkig in Hoeven nog geen patiënten die zijn overleden aan corona", vertelt Maat.

Landelijke media-aandacht

Het prentenboek over corona is inmiddels bijzonder goed ontvangen en mocht op landelijke media-aandacht rekenen. Zo kwam een interview met de huisarts uit Willemstad voorbij in het NOS-journaal. De boekjes gaan als warme broodjes over de toonbank. "Veel leraren hebben de boeken aangeschaft om voor te lezen nu de scholen weer zijn begonnen. Ook hebben opa's en oma's een exemplaren gekocht en lezen ze die via Facetime voor aan de kinderen. Dat is geweldig om te zien!" besluit Maat.

Ook interesse in een boek? Je bestelt Dokter Vrolijk via de boekhandel of www.doktervrolijk.nl.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief