Foto: Johan Wagenmakers

Rob Broeren zegt 'goodbye to teaching'

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Op 1 september sluit Rob Broeren (65) een 43-jarige loopbaan in het onderwijs af. Daarbij is hij altijd werkzaam geweest op het Markland College en haar voorlopers. Als docent Engels was hij initiator en drijvende kracht achter de invoering op school van de internationale onderwijsnetwerken Anglia en Cambridge. Verder is hij jarenlang afdelingsleider en later teamleider van de brugklas geweest.

Rob Broeren is een anglofiel in hart en nieren, houdt van het land, de cultuur, de geschiedenis én de taal. “Als kind wilde ik al docent Engels worden. In Rien van Broekhoven had ik in de 6e klas een geweldige leerkracht. Dat wilde ik ook,” zegt hij. Eind jaren 70 met zijn onderwijsakte op zak en militaire dienst achter de rug kwam Rob erachter dat er géén werk was in het basisonderwijs. “Wel kon ik les gaan geven op een LHNO-school aan een examenklas met meiden van 16 en 17 jaar. Ze hadden al een invaller weggepest en dachten dat ik het volgende slachtoffer was, maar dat liep even anders. Ik had plezier in mijn werk, heb overleefd en ben binnen gebleven,” lacht hij.

Hoogtijdagen

Engels bleef echter trekken en na het behalen van zijn graden kon Rob zijn passie echt gaan volgen. “Dat kwam toch weer boven borrelen. Ik vind Engels zo’n geweldige taal en ben helemaal gek van mijn vak. Vanaf 1988 gaf ik zelfs les aan twee scholen. Na 11 jaar alles dubbel te hebben gedaan en in de auto gegeten te hebben, was er ruimte in Oudenbosch en werd ik teamleider van de brugklas. Daarnaast gaf ik uiteraard nog wel les. Het waren de hoogtijdagen van onze school met 20 klassen in het gebouw en meer dan 450 leerlingen. We hadden een geweldig leuk team en het waren fantastische collega’s. Daarbij legde ik wel altijd mijn vinger op zaken die anders of beter moesten in het belang van ‘mijn’ school,” gaat hij verder.

Anglia

Rob heeft zich ook ingezet om de onderwijsnetwerken Anglia en Cambridge te introduceren. “Dat Anglia heb ik van de school uit Roosendaal waar ik toen les gaf meegebracht. Dat is een échte verbetering voor alle niveau’s van het taalonderwijs gebleken. Daar heb ik 25 jaar de kar van mogen trekken. Later is daar Cambridge bijgekomen, maar daar moet je wel meer bagage dan gemiddeld voor hebben. Het is geweldig om te zien dat het enthousiasme wat je er zelf instopt, dat je dat van de leerlingen terugkrijgt. Al die jaren heb ik geprobeerd om met een glimlach de deur uit te gaan en dat is steeds gelukt.”

Uitpluizen

Rob is getrouwd met jeugdliefde Joos met wie hij samen twee dochters en een zoon heeft. “Zij stopt er ook mee. In de coronatijd hebben we al thuis in ‘trainingskamp’ gezeten, dus we weten wat ons te wachten staat,” zegt hij lachend. Naast hobby’s als naar de film gaan, tuinieren, lezen en zijn platenverzameling gaat hij samen met haar verder met het uitpluizen van Engeland. “Sinds een aantal jaar hebben we daar contact met een oudere dame: Mrs.Thomas. Vorig jaar hebben we nog 550 kilometer omgereden om haar op te zoeken.” Omdat er ook nog schilderwerk bij zijn kinderen op hem wacht, doet Rob nog even geen vrijwilligerswerk. “Voor dat zwarte gat ben ik niet zo bang hoor en dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn nieuwste project: onze kleinzoon Loek,” zegt hij tot slot.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief