Danny Boot en Vito Lampis houden van de afwisseling in hun werk.
Danny Boot en Vito Lampis houden van de afwisseling in hun werk. Foto: FOTO CORINE ROKS

‘Duurzaamheid en het covid-virus zorgen voorexplosieve vraag’

Door: Addo Sprangers Algemeen

Deze keer vertellen twee werknemers van De Bruijn Installatiewerken over hun afwisselende baan in de installatietechniek. Danny Boot koos bewust voor deze branche, Vito Lampis daarentegen maakte zijn start in de evenementenwereld. Het covid-virus noopte hem tot een switch naar deze bedrijfstak. Daarom dit tweeluik; de doelbewuste loopbaan van Danny en zijinstromer Vito aan het woord over hun werk als allround installateur.

“Dat is nou zo leuk aan dit werk, afwisseling! De ene dag installeer je op locatie een airco of warmtepomp, de andere dag sta je ingepland om met de servicemonteur op pad te gaan,” aldus Vito Lampis (27) die sinds september 2020 als vaste monteur werkzaam is.

Zij-instromer

Hij begon zijn carrière in de evenementenbranche. ZZP-er met specialisme podium en evenemententechniek waarvoor Vito de vierjarige opleiding MBO heeft voltooid. Ook zijn certificaten hoogwerker en heftruck kwamen hierbij goed van pas. Door corona werden de opdrachten karig en stilzitten is niks voor de Etten-Leurse technicus. Een vriend, werkvoorbereider bij De Bruijn, tipte hem eens contact met zijn baas Edwin op te nemen. Het bleek een gouden greep: “Ik wil met mijn handen werken, en dan het liefst in de techniek. Ik kreeg de kans om een paar maanden mee te draaien en dat smaakte naar meer. Inmiddels volg ik de opleiding tot eerste monteur woning bij beroepsopleiding Curio in Bergen op Zoom. Geheel gefinancierd door het bedrijf waar ik de overige vier dagen werk. Een prima combi waarbij ik alle disciplines van de installatietechniek in de praktijk kan uitvoeren,” aldus de zij-instromer. Vito vult aan: “Twee van mij collega’s volgen de fulltime opleiding in Breda en lopen hier stage. Het opleidingsinstituut prijst de veelzijdigheid van ons bedrijf.”

1ste monteur

Danny Boot stroomde via een detacheringsbedrijf binnen. “Na mijn middelbare school wist ik al direct wat ik wilde, een opleiding tot installatiemonteur woningbouw. Na het behalen van mijn papieren kwam ik met wat omzwervingen hier terecht. Mijn arbeidsverleden en opleiding kwamen hier prima tot hun recht en in de drie jaar dat ik hier werk, heb ik me opgewerkt tot 1ste monteur.”

Grote projecten

Dat blijkt ook wel aan de opdrachten die aan Danny worden toevertrouwd. “Grote projecten, dat vind ik geweldig. Zoals onlangs de watervoorzieningen en grote aansluitingen voor een autowasstraat”. De technische tekening is zijn leidraad. Tussentijds worden foto’s naar de zaak gestuurd. “Ter controle en voor het archief.” Het werk als installateur vereist een enorme precisie. “Vooral met koppelstukken, maar nog liever gebruiken we buigingen, dat oogt netter en is ongevoelig voor lekkage,” laten de heren eensgezind weten.

Diverse disciplines

“De veelzijdigheid van dit werk vinden wij zo fijn. Riolering, waterleiding, cv-installatie, airconditioning, zinkwerk, warmtepompen en luchtbehandeling behoren allen tot onze werkzaamheden. Duurzaamheid en het covid virus zorgen voor een explosieve vraag. Luchtbehandeling is nu erg actueel. We zijn voornamelijk werkzaam binnen de utiliteitsnieuwbouw en in toenemende mate bestaande woningbouw. In de toekomst zal de vraag naar aanpassingen alsmaar toenemen,” aldus het tweetal.

De Bruijn College

De collega-monteurs planning, tekenaars en werkvoorbereiding, inclusief administratie, zijn goed op elkaar ingespeeld. “Recent is het De Bruijn College in het leven geroepen waarin onderlinge kennis wordt gedeeld. Binnenkort staat ventilatie WTW (warmteterugwinning) op de agenda,” laat Vito weten. Danny vult aan: “En via het bedrijf hebben we beiden het diploma F- gassen/ koel- technisch monteur behaald.” Buiten werktijd is Danny actief met klussen in zijn huis. In vakanties struint hij Europa af, op zoek naar verlaten panden voor urban fotografie. Vito gamet in zijn vrije tijd graag nu hij door de maatregelen rond corona niet met zijn maten kan zaalvoetballen.[n]

Naam: Vito Lampis

Leeftijd: 27 jaar

Relatie: samenwonend
in Etten- Leur

Opleiding: MBO, Podium- en evenemententechniek. Categorie 1 (gediplomeerd monteur koelinstallaties).

Naam: Danny Boot

Leeftijd: 30 jaar

Relatie: single en woont
in Dinteloord

Opleiding: MBO, installatiemonteur woningbouw. Categorie 1 (gediplomeerd monteur koelinstallaties).Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief