De huisartsenpost in Roosendaal.
De huisartsenpost in Roosendaal. Foto: Huisartsenposten

Huisartsenspoedpost Etten-Leur verhuist

Door: Monique Jansen Algemeen

HALDERBERGE - Op 1 februari sluit de Huisartsenspoedpost (HAP) in Etten-Leur en worden de diensten ondergebracht bij de bestaande posten die gevestigd zijn in het Amphia ziekenhuis in Breda en het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. 

Dit heeft gevolgen voor alle inwoners van Etten-Leur, Zevenbergen, Zundert, Rucphen en Halderberge die gekoppeld waren aan deze post. Over het hoe en waarom, de gevolgen en de overgang spraken we met bestuurder Jan Verbaal en manager Dymph Smolders van Stichting Huisartsenposten West-Brabant.

“Er waren een aantal belangrijke redenen waarom we besloten hebben om de huisartsenspoedpost in Etten-Leur te sluiten”, opent Jan Verbaal het gesprek. “We hebben enerzijds te maken met een toenemende vraag aan hulp en anderzijds een afname van het aantal beschikbare huisartsen en triagisten, de medewerkers die aan de telefoon het eerste onderzoek doen om vast te stellen welke acute zorg nodig is. Op deze ontwikkelingen moet je anticiperen. Waarbij we als doel, en ook verplichting hebben, de spoedzorg op peil en bereikbaar te houden voor iedereen. Daar zitten ook verplichtingen aan qua aanrijtijden.” Door de concentratie van de activiteiten in Roosendaal en Breda kunnen we uit een groter arsenaal aan beschikbare zorgverleners putten. Maar er zijn meer voordelen aldus Verbaal. “Ongeveer 1500 keer per jaar komen er patiënten bij de HAP in Etten-Leur die vervolgens alsnog doorgestuurd moeten worden naar het ziekenhuis. Soms met de ambulance, maar vaak ook op eigen gelegenheid. Door deze eerstelijns zorg nu uitsluitend bij het ziekenhuis te organiseren kunnen in die gevallen patiënten meteen door naar de Spoed Eisende Hulp waar direct alles voor handen is om de patiënt goed te helpen. Dit komt de kwaliteit van zorg ten goede.” 

Twee gebieden

Het huidige verzorgingsgebied (Etten-Leur, Zevenbergen, Zundert, Rucphen en Halderberge) wordt opgedeeld in 2 gebieden. “De inwoners uit Etten-Leur, Zevenbergen en Zundert gaan vanaf 1 februari naar de huisartsenspoedpost in het Amphia in Breda, de inwoners uit Rucphen en Halderberge naar de huisartsenspoedpost in het Bravis in Roosendaal:, licht Dymph Smolders toe. “In principe ga je naar de huisartsenspoedpost waar je eigen huisarts bij is aangesloten. Hierop kan eventueel een uitzondering worden gemaakt als een patiënt al behandeld wordt in het ziekenhuis in de andere regio”. Bij elke post is een dienstapotheek gevestigd zodat ook in medicatie direct voorzien kan worden.

Goed voorbereid

Het sluiten en overzetten van een huisartsenspoedpost is niet alleen het over verhuizen van wat bureaus. “Daar komt veel meer bij kijken”, aldus Smolders, “zoals bijvoorbeeld het overzetten van telefoonlijnen, de borden op de aanrijroute naar Etten-Leur moeten weggehaald worden, patiënten moeten goed geïnformeerd worden etc. Ook dat is één van de redenen waarom we dit niet op 1 januari konden doen, want dan is iedereen vrij. Daarbij is 1 januari voor ons een van de drukste dagen van het jaar, dan moet je voorkomen dat mensen met spoed naar je toekomen en dan op de verkeerde locatie staan. Maar de zaken zijn goed voorbereid en onze medewerkers op de huisartsenspoedposten bij Amphia en Bravis staan klaar om de zorg op dezelfde wijze, aan de inwoners van de gemeenten Etten-Leur, Moerdijk, Zundert, Rucphen en Halderberge te blijven verlenen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief