Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Uitgebreidere weekmarkt terug op vernieuwd marktplein

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - De vanwege renovatiewerkzaamheden voor enkele maanden verplaatste Gastelse weekmarkt is sinds begin juni terug op het marktplein. Kaashandel Vincent Hennekam, groenten-en fruithandel Louis Koevoets, ondergoed en nachtkleding van Trees en Henny Gresel en visspecialiteiten van Kees Bazen hebben hun vertrouwde stekje weeringenomen. Nieuw aangesloten zijn Remi’s Ambachtelijke Lekkernijen en Olijventuintje Delicatessen, waardoor de markt nu zes kooplieden telt.

Visspecialist Kees Bazen uit Tholen verkoopt al vanaf december 1999 in Oud Gastel verse vis en visproducten. “Hoewel het nog wel even zoeken is naar de juiste plek ben ik blij dat we weer terug op het marktplein zijn. Een markt hoort in het centrum te staan,” meent hij. Over de klandizie is hij zeer tevreden. “Aan mijn kraam is er nog steeds een goede opkomst. Dat heb ik vanuit het verleden opgebouwd. Een markt is gebaat bij kooplui die er al wat langer staan.” Al vanaf zijn zesde jaar liep de nu 50-jarige Kees met zijn vader mee. Niet alleen eerlijkheid maar ook een recht door zee mentaliteit kenmerkt hem. “Ik heb 44 jaar ervaring. Het begint altijd met kwaliteit en daarbij zeker geen spullen uit de vriezer verkopen voor vers. Alle vers op de afslag gekochte vis snijden wijzelf. Dat maakt ons sterk. Ook informeren we de klant als we de week daarop niet aanwezig zijn en dat wordt gewaardeerd.”

Nostalgie
Sinds enkele weken zijn René en Miranda van Remi’s Ambachtelijke Lekkernijen uit Dinteloord op de markt aanwezig. Naast noga verkopen ze voornamelijk overheerlijke stroopwafels. “We zijn pas drie maanden bezig en waren allebei toe aan een nieuwe uitdaging,” vertelt René. “Het op de marktstaan bevalt heel goed. De vrijheid, de afwisseling en het contact met de mensen. Niks is zo fijn om te horen dat mensen weer aan de kraam staan omdat het zó lekker was.” Een stroopwafel is volgens René een product wat mensen zich van vroeger herinneren. “Een stukje nostalgie. Om de versheid te garanderen rijden we twee keer per week naar Gouda om de ingrediënten daar bij de beste stroopwafelbakkers te halen. Vervolgens bakken we alles vers in onze kraam.”

Gratis proeven
Hassan komt uit Bergen op Zoom en is met zijn Olijventuintje Delicatessen eveneens nieuw op de Gastelse markt. “Eerder heb ik al een standplaats hier gehad, maar op de weekmarkt zelf is beter,” zegt hij. “Ik verkoop alleen maar lekkere dingen zoals alle soorten noten, olijven, tapenades, zuidvruchten, pitten en zaden. En heb ik niet bij wat men zoekt dan kan ik het alsnog regelen voorde week erop. Iedereen moet zeker eens langskomen, al was het alleen maar om gratis te komen proeven.” Dominique bezoekt de markt vrijwel wekelijks. “Ik vind het belangrijk en heel fijn en gezellig dat deze er nog is. Meestal kom ik voor de visboer, die ken ik nog van thuis en heeft gewoon de lekkerste vis.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief