Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Na 72 jaar is er geen slagerij van de Riet meer

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Tot groot verdriet van de vele trouwe klanten gaat op zaterdag 30 juli slagerij van de Riet voorgoed sluiten. Aan de van vader op zoon doorgegeven ambachtelijke slagerij komt dan na 72 jaar een einde. Gezondheidsredenen hebben hierbij de doorslag gegeven. “We hebben geen opvolging en het is goed geweest,” laat het slagersechtpaar Pieter Jan en Mieke van de Riet-Antonissen weten.

“Mijn vader en moeder zijn in 1950 de slagerij begonnen en daarnaast hadden ze er vanaf 1968 een eigen mesterij bij,” vertelt de 60-jarige Pieter Jan. Zijn vader was al 47 jaar en zijn moeder 44 toen Pieter Jan op nieuwjaarsdag 1962 geboren werd. “Ik ben een ‘achteropkommertje’ en heb twee oudere zussen. Na de derde klas van de Hellemons Mavo in Oudenbosch ben ik gestopt met school. Ik zag dat leren niet meer zitten en wilde per se de slagerij in, hoewel ik vooraf nooit meehielp.” Zes jaar lang ging Pieter Jan een dag per week naar de slagersvakschool in Goes en de andere dagen was hij dan in en om de zaak te vinden. “Op de mavo had ik al verkering met Mieke, die tien huizen verderop in de straat woonde. In 1985 zijn we getrouwd en hebben de zaak overgenomen.”

Samen

“Ik werkte in een stoffenwinkel. Dat heb ik opzij gezet, want de slagerij ging voor. Samen zijn we erin gesprongen en wilden we er iets moois van maken,” vult Mieke (58) aan.” Het echtpaar heeft er al die jaren hard voor gewerkt. “We werden door mijn ouders voor de leeuwen gegooid. Ze keken wel mee, maar veel moesten we zelf leren en beslissen. We zijn al die jaren zeker met de tijd meegegaan, de zaak hebben we meermaals verbouwd en het assortiment uitgebreid, waarbij we veel producten zelf maakten,” gaat Pieter Jan verder. 

Sterfbed

Over klandizie had het echtpaar zeker niet te klagen. “Uit de verre omgeving wisten ze ons te vinden. Onze leuke, lieve en goede klanten gaan we zeker missen, maar het werk niet. Bijzonder was dat een vaste klant ons vanaf zijn sterfbed opbelde, om te bedanken dat we hem altijd zo goed geholpen hadden. Dat raakte ons allemaal behoorlijk.” 

Kerst

Zaterdag 30 juli is de laatste dag dat de slagerij open is. “Opvolging hebben we helaas niet. We hebben twee dochters die de zaak niet over willen nemen. Dat nemen we ze niet kwalijk hoor, want een eigen zaak is gewoon hard werken. Zes dagen per week en in de zomer zelfs zeven is het aanpoten geblazen,” verzuchten ze. “Om kwart voor zes rol ik mijn bed uit en ben dan gelijk op mijn werk. Wanneer ik klaar ben weet ik nooit vooraf,” merkt Pieter Jan daarbij op. “Met ons gehele team zullen we best wel een traantje wegpinken. Het pand gaan we in de nabije toekomst te koop zetten. Eerst maar eens de tijd nemen om alles te ontmantelen en op te ruimen. We hebben nooit geen tijd voor hobby’s gehad, dus wat we met onze vrije tijd gaan doen durven we eigenlijk niet te zeggen….niks. We hebben nooit een vrij weekend gekend. Eerst eens goed uitrusten en tijd voor onszelf nemen. Een beetje wandelen en fietsen, tijd besteden aan onze kinderen en vier kleinkinderen en dit jaar voor het eerst zelf kerst vieren,” zeggen ze tot slot.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief