Afbeelding

Gemeente Halderberge matst inwoners: minder betalen voor OZB

Door: Amy Klaverveld Algemeen

HALDERBERGE - Inwoners van de gemeente Halderberge gaan volgend jaar minder onroerendezaakbelasting (OZB) betalen. Dat blijkt uit de Programmabegroting van 2023. Ook wil de gemeente de tariefstijging van de rioolheffing en de afvalstoffenheffing beperken.

Uit de programmabegroting is op te maken dat de gemeente Halderberge een positief resultaat voor 2023 voor ogen heeft. Mede door de opbouw van deze reservepot, kan het college van burgemeester en wethouders de Halderbergse inwoners tegemoetkomen. Wethouder Joop Kouters: “We willen echt iets doen voor de inwoners, juist in deze moeilijke tijden. In plaats van de Ozb met vier procent te verhogen, verlagen we deze zelfs met één procent. Dit doen we voor het eerst in hele lange tijd.”

Lastendruk
Met de stijgende energieprijzen, de hoge inflatie en verhoogde lasten lijkt het erop dat het voor vele mensen een moeilijke tijd gaat worden. Juist dat is de reden dat het college de inwoners matst. “We voelen de pijn van onze inwoners en willen hen daarin ondersteunen waar het kan, vandaar dat we heel kritisch hebben gekeken naar de lastendruk,” legt wethouder Kouters uit. “Dat dit mogelijk is, laat zien dat Halderberge financieel gezond is. Ook omdat we de gemeenteraad voor kunnen stellen om extra investeringsruimte in de begroting vrij te maken om de mogelijk stijgende bouwkosten van projecten op te vangen zodat deze gewoon door kunnen. Als we kijken naar het overzicht incidentele baten en lasten dan zien we dat onze de begroting reëel en structureel sluitend is. Het weerstandsvermogen blijft in de categorie hoog.”

De cijfers
Het OZB-tarief voor woningen daalt in 2023 met één procent. Voor niet-woningen, vaak ondernemers, is er minder goed nieuws. Zij gaan met een stijging van 0,7 procent iets meer betalen.
Per saldo stijgen de woonlasten voor meerpersoonshuishoudens met een eigen woning in 2023 met ongeveer 3,5 procent. Voor eenpersoonshuishouden ligt dat percentage iets hoger dan twee procent.
Voor huishoudens met een huurwoning stijgen de woonlasten ten opzichte van 2022 met zo’n zes procent voor meerpersoonshuishoudens en bijna vier procent voor eenpersoonshuishoudens.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief