Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Ries en Jen Koevoets-Vriens vierden diamanten huwelijk

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HOEVEN - Op 13 november was het 60 jaar geleden dat Ries Koevoets (81) met Jen Vriens (79) in het huwelijksbootje is gestapt. In het gemeentehuis van Hoeven hebben ze destijds elkaar het jawoord gegeven. Namens de gemeente kwam wethouder Sharona Malfait-van Ham langs om het diamanten echtpaar de hartelijke gelukwensen over te brengen.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

“Eigenlijk noemt iedereen mij Rieske vanwege mijn geringe lengte,” lacht Ries. Hij is geboren in Sint Willebrord in een gezin met vier kinderen. “Mijn moeder is echter op haar 41e al overleden, dus ben ik min of meer door mijn zus grootgebracht.” Zijn vader had een bakkerij waardoor Ries aanvankelijk bakkersknecht was. Jen is enig kind. Hoewel ze in Haarlem is geboren, kwam haar vader oorspronkelijk uit Hoeven en verhuisde het gezin daar terug naartoe toen Jen nog klein was.

Schoenwinkel

Ze hebben elkaar ontmoet in een schoenwinkel in Sint Willebrord. “Ik was daar met een tante om schoenen te kopen en Ries stond daar met een nichtje van hem die ik kende. Zo kwamen we aan de praat. We spraken af bij cafetaria ’t Hoekske en zijn daarna nog naar de kermis gegaan,” vertelt Jen. “Na ons trouwen hebben we eerst een paar jaar bij Ries thuis ingewoond. Onze twee kinderen Bep en René zijn daar ook geboren. Ze zeggen dat ze overal brood bakken, maar op Willebrord kon ik niet wennen.” Het nog jonge gezin ging naar Hoeven om bij haar ouders in de Julianastraat in te gaan wonen. Na het vertrek van haar vader en moeder mochten ze, mét toestemming van de burgemeester, in het huis blijven wonen. “We wonen er nog steeds. Waar moeten we anders naartoe dan?”

Stucwerk

Jan zei de bakkerswereld vaarwel en ging werken bij SVZ in Etten-Leur. “Daar ben ik 40 jaar tot aan mijn vervroegd pensioen geweest en was ik leidinggevende in groente en fruit.” Jen heeft er 25 jaar op de sorteer- en inpakafdeling gewerkt. “Daar was ik haar baas nog eens ook. Onze kinderen hebben er trouwens ook nog even gewerkt. Het was af en toe een heel familiegebeuren.” Om wat bij te verdienen heeft Ries in de avonduren en in het weekend veel stucwerk en granollen gedaan. “Daarmee zat ik overal. Ik had dat ooit eens gezien en dacht ‘dat kan ik ook wel’ en heb dat mezelf aangeleerd. In een kamerke boven ben ik begonnen.”

Pico bello

Ries is nogal van ‘de poets’ en samen met Jen zorgt hij ervoor dat alles in en rond het huis er netjes uitziet. “Wat dat betreft hebben we elkaar altijd met alles geholpen,” zegt Jen. “Vroeger was ik blij met onze flinke tuin, maar dat wordt me nu teveel. Toch zeg ik dat zolang ik nog vuil kan plukken ik niet naar een dagbesteding toe hoef,” vult Ries aan. Jarenlang hebben ze op een camping gestaan. “Eerst twintig jaar zowat alle weekenden bij Patersven in Wernhout en later nog heel wat jaartjes bij Ponderosa in Ulicoten. Dat was een heel gezellige tijd en ook daar moest alles er pico-bello uitzien.” Aan vakanties in Joegoslavië, Portugal en Duitsland heeft het echtpaar ook goede herinneringen. Gefeest werd er met hun kinderen, vier kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en overige familie, vrienden en bekenden in Sint Willebrord. “We hebben een heel mooi avondje gehad, het goed gevierd en veel ouwe koeien uit de sloot gehaald,” lachen ze tot slot. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief