Afbeelding
Foto: John Vrancken

Nar Peerke is de Jirste nar van Ut Zwaajgat 2023

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ETTEN-LEUR - Nar Peerke van Peejenland is eerste geworden tijdens het Narrenfestijn in Etten-Leur. Tijdens de ludieke avond streden meer dan tien narren voor de eervolle titel. De Hoevense nar mocht aan het eind van de avond de trofee mee naar huis nemen.

Volgens John Vrancken was het een ouderwets gezellige avond. “Het was weer een bijzonder drukke en bijzonder gezellige avond.” Het is alweer de 24ste keer dat het narrenfestijn georganiseerd werd. “Er werden al jaren her en der prinsengala’s georganiseerd maar die leken allemaal op elkaar. Wij wilden wat anders doen,” aldus John. “We wilden de narren in het zonnetje zetten. Zodoende kwam het idee om ze op ludieke wijze te laten strijden om de eervolle titel.”

Afgelopen zaterdag was het dan zover. De Hoevense nar ging de strijd aan met narren vanuit de hele regio en verder. In drie verschillende spellen veroverde Nar Peerke de titel. Zo moest hij kleerhangers in evenwicht ophangen, om zodoende een soort mobiel te creëren, zandlopers gevuld met ballen leeg laten lopen en ringwerpen naar het getal 66 - een verwijzing naar het 66-jarig bestaan van het karnaval in Ut Zwaajgat. “Het klink allemaal heel simpel, maar het is geweldig om te zien hoe fanatiek die narren zijn,” volgens John. “Natuurlijk werd er tussen de spellen door voldoende polonaises gelopen en werd er volop carnavalsmuziek gedraaid.”

De organisator is heel stellig over het hoogtepunt van de avond: “Dat was natuurlijk de winst van Nar Peerke! Die is nu de Jirste Nar van Ut Zwaajgat 2023!” De nar heeft niet alleen de titel mee naar huis kunnen nemen, ook een grote trofee vond zijn weg naar Hoeven.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief