Afbeelding
Foto: Justin Kramsma

Yoran de Bont speelt ‘thuiswedstrijd’ met kerstshow in De Kring

Door: Amy Klaverveld Algemeen

HOEVEN - Hij groeide op met de kerstshows in het tuincentrum en dit jaar heeft hij de eer om zélf een kerstshow in elkaar te knutselen. Enkel niet één van kersthuisjes en verlichting, maar één op de planken. Yoran de Bont staat vlak voor de Kerst met een theaterconcert op het podium van de Kring in Roosendaal. “Het is echt mooi om een stukje van vroeger en een stukje van nu samen te laten smelten.”

Het is voor Yoran op meerdere vlakken een thuiswedstrijd wanneer hij samen met Esmée Dekker op 21 december in de Kring mag spelen. De Hoevense musicalster en zanger tourt in december door het hele land met zijn kerstshow ‘It’s beginning to look a lot like Christmas’. Hoewel Yoran al in vele musicals en shows heeft gespeeld, ziet hij nu dat er wel héél veel komt kijken bij het produceren van een eigen show. "Het is leuk dat je je eigen beslissingen kan maken, dat je kan doen wat je zelf wilt. Maar het is wel een goede les in wat er allemaal bij komt kijken, daar sta je niet altijd bij stil," aldus de zanger. "Het is enorm veel werk. Je moet denken aan het licht, een script, het decor, de PR, de kostuums en nog véél meer. Ik zie nu pas op hoeveel vlakken normaal andere personen verantwoordelijk zijn."

Het idee van de kerstuitvoering kwam bij Yoran en Esmée niet uit de lucht vallen. "Esmée en ik hadden vorig jaar rond de Kerst al het idee om hier iets mee te doen. Maar pas sinds de zomer zijn we er echt actief mee bezig. Toen zijn de eerste teksten geschreven. Van de zomer speelde ik al keihard kerstmuziek over de speakers," vertelt Yoran. Het leverde nogal vreemde blikken op van andere campinggasten. "Het was wel een dag met slecht weer maar dit zagen ze niet aankomen."

‘Bij mij klonk deze zomer op de camping al kerstmuziek uit de speakers’


 Justin Kramsma

De voorliefde voor Kerst is bij Yoran van jong af aan meegenomen in de opvoeding. "Ik ben zowat geboren en getogen in het tuincentrum, waar vroeger al kerstshows gebouwd werden. Daar begonnen mijn ouders in de jaren tachtig mee, dus het is er echt met de paplepel ingegoten." Yoran neemt een deel van zijn Hoevense jeugd mee in de productie van de show. "Dat is nog best letterlijk te nemen, ik heb kerstspullen en -decoratie vanuit thuis meegenomen. Mijn ouders hebben namelijk nog aardig wat pareltjes vanuit het tuincentrum staan in de opslag. Maar ook minder letterlijk komt mijn geschiedenis voorbij." Volgens Yoran is een heel persoonlijke show, waar ook persoonlijke verhalen de revu passeren. "We hebben het over hoe ik als kind hielp bij het opbouwen van de kerstshows, over de liefde voor Kerst in onze familie en de creativiteit die ik daar heb mogen ontwikkelen. Natuurlijk gaat het ook over Kerst met de familie, wat weer gelinkt was aan de winkel."

Met persoonlijke verhalen en een mengelmoes aan muziek belooft de show een avond voor jong en oud te worden. "Aan de hand van verschillende stijlen en muzikale stromingen willen we Kerst laten zien, en dat is enorm veelzijdig. We praten over misdienaar zijn in de Basiliek, zingen klassiek en de radiohits. Maar er komt ook jazz en zelfs Bert en Ernie voorbij." Volgens Yoran gaat de show alle kanten op. "Het wordt een show met een lach en een traan. Het gaat vermakelijk worden, maar niet plat, het is gewoon een leuke manier om de Kerst in te gaan."

De show van Yoran de Bont en Esmée Dekker is op woensdag 21 december te zien in de Kring in Roosendaal. Kaarten zijn via de website verkrijgbaar. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief