'T Sluiske, Oud Gastel
'T Sluiske, Oud Gastel Foto: Google Maps

Statushouders tijdelijk naar ‘t Sluiske Oud Gastel

Door: Amy Klaverveld Algemeen

OUD GASTEL - Er komen statushouders in ‘t Sluiske in Oud Gastel. Dat laat de gemeente Halderberge weten. Het zou gaan om maximaal 34 statushouders die tussen de vier en twaalf maanden in het gebouw komen te wonen. De gemeente zet het gebouw voor twee jaar in om de statushouders op te vangen.

De planning is dat de statushouders vanaf juni in het pand kunnen. Op dit moment wordt ‘t Sluiske nog voor een gedeelte bewoond via anti-kraker. Deze bewoners moeten half februari het pand uit. In totaal worden zeventien studio’s en een gemeenschappelijke ruimte gereed gemaakt voor nieuwe bewoners. 

Bijzondere doelgroepen
“Elke gemeente in Nederland heeft een taakstelling (verplichting) om elk jaar een bepaald aantal statushouders te huisvesten. Statushouders zijn vluchtelingen die een asielprocedure hebben doorlopen en die een verblijfsvergunning hebben.” Dat laat wethouder Hans Wierikx weten. “Ook Halderberge krijgt elk half jaar vanuit de Rijksoverheid een taakstelling toegewezen. Om aan deze taakstelling te voldoen en daarmee uiteindelijk beter statushouders te kunnen verspreiden in reguliere huisvesting in onze kernen, wordt er vanaf halverwege 2023 een tijdelijke tussenvoorziening gerealiseerd in ’t Sluiske in Oud Gastel voor ongeveer twee jaar. ‘T Sluiske is al langere tijd een voorziening voor bijzondere doelgroepen, dat verandert niet met de tijdelijke huisvesting van statushouders.”

Studio’s
T Sluiske heeft in totaal zeventien studio’s, die elk geschikt zijn voor één of twee personen. Er zouden dus maximaal 34 statushouders in het pand kunnen. Zij verblijven daar tussen de vier en twaalf maanden, daarna kunnen ze doorstromen naar een permanente woning. Naast de studio’s komt er ook een gemeenschappelijke ruimte.

Ruud van den Boom, directeur Woonkwartier: “Als maatschappelijke organisatie vinden we het belangrijk een rol te spelen bij de huisvesting van statushouders. Door deze tijdelijke oplossing bieden we hen een veilige woonplek van waaruit ze een start kunnen maken met het bouwen aan een toekomst in ons land. We hopen hiermee ook een bijdrage te leveren aan het ontlasten van de overvolle opvangcentra in het land.”

Zorgen
De statushouders hebben, tegen de tijd dat ze in ‘t Sluiske terecht komen, al een asielprocedure doorlopen en hebben dan al een verblijfsvergunning. Voor hun inburgering worden ze begeleid door Vluchtelingenwerk en het Werkplein Hart van West-Brabant. Om zorgen van omwonenden weg te nemen, zal er extra toezicht worden gehouden in de wijk, dat laat de gemeente weten. Woonkwartier zal toezicht houden in en rond het gebouw.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief