Afbeelding
Foto: Gemeente Halderberge

Een kopje thee of een pilsje op het Puitenplein

Door: Amy Klaverveld Algemeen

OUDENBOSCH - Het Jan Gielenplein gaat er compleet anders uitzien. Met meer groen en honderd terrasplekken is het van het voorjaar een heel ander plein dan voorheen. “Het gaat echt een samenwerking zijn tussen de overheid en de lokale ondernemers.”

De gemeente Halderberge is momenteel druk bezig met het opknappen van verschillende pareltjes in de kernen om deze voor inwoners en toeristen aantrekkelijker te maken. Oudenbosch heeft één van de grootste projecten van het moment. Het college zet volledig in op het religieus erfgoed van het dorp. Door het opknappen van zes verschillende deelgebieden, moet de kern groener, veiliger en aantrekkelijker worden. Het Jan Gielenplein en de omgeving rondom de Basiliek zijn onderdeel van dit project.

Jan Gielenplein
Inwoners en bezoekers van Oudenbosch zullen al snel de eerste veranderingen zien in het dorp. Zo moet het Jan Gielenplein, in de volksmond ook wel het Puitenplein genoemd, van het voorjaar al af zijn. “En dat is precies op tijd voor het terrasseizoen,” aldus wethouder Thomas Melisse. De gemeente heeft al bomen op het plein laten verplaatsen en overige voorbereidingen getroffen. Na de carnaval pakt de aannemer de draad weer op. “We zijn startklaar voor de werkzaamheden,” vertelt Melisse.

Terrassen
Na de verbouwing van het plein zal er genoeg ruimte zijn om een terrasje te kunnen pakken. Er komen zo’n honderd plaatsen, verdeeld over drie horecagelegenheden. Zowel Eetcafé De Biecht als Un Momento mogen daar hun stoelen en tafels neerzetten. Er komt ook een derde partij bij. In het leegstaande winkelpand op het plein komt een nieuwe brasserie te zitten die meteen kan aansluiten op het terrasseizoen. “Op deze manier is het succes van het plein echt een samenwerking tussen de overheid en de lokale ondernemers,” legt Melisse uit.

Groen Oudenbosch
Het Jan Gielenplein wordt, groen ingericht. Met een pergola, een waterelement, een klimaatmuur en extra bomen moet het een natuurlijk geheel worden. Deze vergroening zet het college door in de overige deelgebieden. Zo moeten er meer bomen in het centrum komen en wil het college op deze manier bouwen aan de verbinding tussen het winkelgebied, de haven en het religieuze centrum van het dorp.

Toerisme
Voorlopig is de gemeente nog wel bezig met het project van het religieus erfgoed, maar de inwoners van Oudenbosch gaan in korte tijd veel veranderingen zien in hun dorp. “Oudenbosch gaat nu ieder kwartaal ontwikkeling zien rondom het religieus erfgoed,” aldus Melisse. Het dorp zal dit jaar veel in de steigers staan en ook in andere dorpen wordt er nog hard gewerkt. Melisse kijkt uit naar de vele veranderingen: “Dit gaat zorgen voor meer toerisme in héél Halderberge.”

Bijeenkomst
De gemeente Halderberge en het college organiseren geregeld bijeenkomsten over de ontwikkelingen rondom het project. Op maandagavond 6 februari is een een nieuwe inloopbijeenkomst in de Basiliek. Hier zijn onder andere schetsontwerpen verschillende deelgebieden te zien.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief