Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

‘Actie in de tent’ voor Bosschenhoofd: Eindelijk controle op doorgaand vrachtverkeer

Door: Amy Klaverveld Algemeen

BOSSCHENHOOFD - Het is al jaren een flink punt van irritatie in Bosschenhoofd. Het vele sluipverkeer aan vrachtwagens dat door het dorp heen raast. Ondanks de verbodsborden aan het begin van de Pastoor van Breugelstraat rijdt er veel doorgaand vrachtverkeer. De gemeente Halderberge stuurt binnenkort handhaving om te controleren. Zeker met het oog op de sluiting van de N640 na de carnaval, komt deze maatregel precies op tijd.

In de kern van Bosschenhoofd geldt een verbod op doorgaand vrachtverkeer. Dit verbod is er al jaren, enkel wordt er op de Pastoor van Breugelstraat vrijwel nooit gecontroleerd. Daar gaat nu verandering in komen. De gemeente Halderberge gaat binnenkort de handhaving naar het dorp sturen. Voor een half jaar lang worden alle vrachtwagens daar gecheckt op hun bestemming.

Volgens wethouder Thomas Melisse is de controle hoog nodig. Elke vierentwintig uur denderen er zo’n 350 vrachtwagens door Bosschenhoofd, en dat is voornamelijk doorgaand verkeer. “Voor een heleboel mensen is dit de kortste en makkelijkste weg,” aldus Melisse. “Dat moet nu toch echt veranderen. Het is tijd voor actie in de tent.” 

Voor een half jaar lang gaan handhavers een maal per week alle vrachtwagens die door het dorp rijden, controleren. Bestemmingsverkeer is uiteraard nog wel welkom, enkel doorgaand vrachtverkeer zal een andere route moeten zoeken. “Omdat we eigenlijk zelden hebben gecontroleerd, zijn we wel coulant. Van te voren worden de Halderbergse bedrijven gewaarschuwd op de actie,” legt Thomas Melisse uit. De controles zullen op afwisselende momenten uitgevoerd worden, steeds op een andere dag en soms twee halve dagen in dezelfde week. 

De gemeente heeft een budget vrijgemaakt van vijfentwintigduizend euro. Een groot gedeelte daarvan gaat naar de kosten voor de handhaving. De rest, ongeveer negenduizend euro, is bestemd voor het plaatsen van extra verkeersborden. Een van die borden moet al bij afrit 21 van de A58 komen, om vrachtwagensop tijd te waarschuwen dat ze niet zomaar door mogen. “Deze maatregelen zijn nog maar het begin. We hopen zo dat de inwoners van Bosschenhoofd vertrouwen krijgen dat we de verkeerssituatie in het dorp serieus nemen,” aldus Melisse. “Ook vanuit de gemeente willen we een betere veiligheid en leefbaarheid in Bosschenhoofd.”

De maatregel zou precies op tijd komen. Vlak na de carnaval sluit de N640 voor vijf weken. De laatste keer dat de rondweg dicht was, ondervonden de Bosschenhoofdse inwoners erg veel overlast. Dat lieten de dorpsbewoners ook zeker weten. Toen beloofde de wethouder honderdduizend euro vrij te willen maken voor het handhaven in Bosschenhoofd. Dat budget is er dus niet gekomen. Bosschenhoofd kan tijdens de afsluiting alsnog rekenen op overlast. In de vijf weken dat de N640 gesloten zal zijn, gaat de gemeente niet éxtra controleren maar nog steeds maar één maal per week. “Bij de vorige sluiting heb ik een dag meegelopen met de boa’s,” vertelt Melisse. “Toen reed er op een dag tijd niet één vrachtwagen door het dorp die daar niet had moeten zijn.” Het dorp kan dus rekening houden met veel verkeer in de desbetreffende periode, maar hopelijk met wat minder vrachtverkeer. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief