Bestuur KPJ met Monique vierde van links, en Rik geheel rechts.
Bestuur KPJ met Monique vierde van links, en Rik geheel rechts. Foto: FOTO KPJ OUDENBOSCH

KPJ Oudenbosch na een eeuw nog steeds springlevend

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - De Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) Oudenbosch viert aankomend pinksterweekeinde haar 100 jarig-bestaan. De KPJ is begin jaren zestig voortgekomen uit de Rooms Katholieke Jonge Boerenstand en de Boerinnen Jeugd Bond. Uit het verhaal van voorzitter Rik van den Brand (24) en bestuurslid Monique van der Klein (24) blijkt dat de KPJ ook na honderd jaar nog steeds springlevend is. 

Het bestuur van KPJ Oudenbosch bestaat uit tien personen en heeft de taken goed verdeeld. “Naast een voorzitter en vice-voorzitter hebben we een secretaris, penningmeester en zes algemene bestuursleden. Het lidmaatschap is maar 20 euro per jaar. We zijn nu weer een flink groeiende vereniging met iets meer dan 100 leden en erg actief. Iedereen tussen 16 en 30 jaar kan lid worden, waarbij we daar in de praktijk niet zo streng mee omgaan hoor. Ongeveer een derde van onze leden is vrouw en een derde boer. We zijn het ‘plattelands’ volk uit de dorpen. We zijn er vooral voor de jeugd. Waar kun je anders op je zestiende nog naartoe? Veel wordt ons ook gegund. Als we ergens voor bellen, worden we altijd wel geholpen. Gelukkig maar anders kunnen we niet blijven bestaan,” vertellen ze. Vreemd genoeg komen echter veruit de meeste leden uit Hoeven. “Wel 85% omdat er in Hoeven géén KPJ meer is en Oudenbosch gewoon heel weinig buitengebied heeft,” verklaren ze.

Bingo

Door het jaar heen organiseert KPJ Oudenbosch evenementen als een schuurfeest, tractorpulling, een Paasparty en een Kerstbal. “Dat zijn de échte feesten die voor iedereen toegankelijk zijn, maar voor onze leden zelf houden we ook nog diverse activiteiten zoals een trekkertoertocht, dropping, zeskamp, blind disco, buksschieten, trekkerbehendigheid en zelfs een heuse bingo. Bingo is niet alleen voor oude mensen. Dat is altijd leuk en simpel. Met niks plezier maken! We scoren wat prijsjes en het is altijd hartstikke gezellig.” Met de KPJ-bus rijden ze verder het gehele jaar door naar elkaars feesten toe. “Er zijn nog zo’n 15 tot 16 KPJ’s in de regio West-Brabant. We stemmen daarbij de kalender op elkaar af.” 

Feestweekend
Het 100-jarig bestaan wordt gevierd in een grote feesttent van 36 x 32 meter die in de Langeweg in Oudenbosch komt te staan. Zaterdag 27 mei is daar een openbaar feest met VP Tommy uit Nispen en DJ Willem die al jaren op de schuurfeesten draaien. Verder treedt liveband Baby Blue op en als klap op de vuurpijl hebben ze DJ Paul Elstak weten te boeken. “We verwachten zeker tussen de 1.500 en 2.000 bezoekers. Als je honderd jaar bestaat mag je wel iets speciaals doen.” Op zondag 28 mei is er een besloten feest met een reünie voor (oud)leden, sponsors, helpers en overige genodigden. “Dan hebben we een heel programma en komt de burgemeester ook een woordje doen. Om zes uur is er een buffet en ‘s avonds treedt muziekband Fragment op.” Aan de kinderen van 0 tot 12 jaar wordt ook gedacht. Zo komt er onder meer een springkussen en een stormbaan, staat er een snoepkraam en kunnen ze geschminkt worden. “Als de kinderen zich niet vervelen blijven de ouders ook langer hangen.” Aan de voorbereiding waren ze veel tijd kwijt. “Alle vergunningen zijn binnen, maar er moet tegenwoordig zoveel geregeld worden. We denken dat we goed voorbereid zijn. Zo’n groot tweedaags feest is ook nieuw voor ons.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief