Theo de Bont en dochter Irma
Theo de Bont en dochter Irma Foto: Johan Wagenmakers

Electroshop Theo de Bont sluit na 44 jaar haar deuren

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Vrijdag 16 juni is de laatste dag dat Electroshop Theo de Bont is geopend. Daarna gaat de deur definitief in het slot. De uitverkoop is al een aantal weken bezig. Na 44 jaar komt hiermee een einde aan ‘de winkel van Sinkel’ op elektronicagebied. Dat ene snoertje, lampje of stekkertje was vaak aan de Markt 25 nog wél te vinden.

De nu 84-jarige oud-eigenaar Theo de Bont weet nog goed hoe hij in 1979 begonnen is. “Ik werkte al 18 jaar bij Bernard Jansen. Eerst in de fietsenzaak en later in de electronica. Ik heb wat antennes geplaatst in die tijd,” vertelt hij. “Bernard Jansen wilde van dit pand op de Markt af om verder te gaan in de Fenkelstraat. Toen ben ik er ingesprongen om onderdelen, schakelmateriaal en lampen te gaan verkopen. Het eerste jaar nog onder de vlag van Bernard Jansen, maar dat werkte niet. Daarna ben ik onder mijn eigen naam verdergegaan.” Samen met zijn vrouw Adje (79) runde hij vele jaren lang de zaak. “Zij hielp volop mee en stond ook in de winkel. De boekhouding deed ikzelf. De tijd was compleet anders. Er waren vrijwel nog geen bouwmarkten en er was géén internet.”

Tweede generatie
In 1997 zijn hun dochter Irma (53) en schoonzoon Adriaan (54) erbij gekomen. “Wij hebben de winkel daarna in 2000 definitief overgenomen,” zegt Irma. “Ik ben ermee opgegroeid en Adriaan was vrij technisch en had er wel oren naar.” Met hard werken hebben ze de door haar vader opgerichte zaak voortgezet en er nog eens 23 jaar aan toegevoegd. Helaas worden ze nu door de tijd ingehaald. “De omzet liep de afgelopen jaren steeds verder terug en vele mensen zijn mede door corona op internet gaan en blijven kopen en dan moet je op een gegeven moment de keuze maken om te stoppen.”

Uitstraling van ‘vroeger’
Op wat kleine veranderingen aan het interieur na is de winkel nooit wezenlijk verbouwd of gemoderniseerd. “We wilden de uitstraling van ‘vroeger’ behouden om ons zo te onderscheiden van andere zaken. Service en kwaliteit waren in onze ogen belangrijker dan een luxe en moderne inrichting.” Niet alleen voor vrijwel alles op het gebied van elektronica kon men bij Theo de Bont terecht, maar zeker ook voor kleine reparaties. “Adriaan heeft heel wat stofzuigers, koffiezetapparaten, strijkijzers en lampen weer aan de praat gekregen.”

Plezier
“We hebben altijd met plezier in de winkel gestaan om klanten te helpen, van adviezen te voorzien en mee te denken aan het oplossen van problemen.” Aan de vele reacties merken ze op dat de klanten dit als positief ervaren hebben. “Ze vinden het jammer dat we gaan sluiten, maar hebben ook begrip voor onze beslissing.” Het pand staat inmiddels te koop. Adriaan heeft al wat langer een andere baan en Irma kijkt wat er op haar pad komt. “Dat is nog helemaal open. Eerst dit eens tot een goed einde brengen. Langs deze weg willen wij iedereen bedanken voor hun bezoeken aan onze winkel en het gestelde vertrouwen in ons. Wij gaan het zeker missen.” Ook Theo sluit zich hierbij aan. “Mijn vaste loopje ben ik nu kwijt,” verzucht hij al knipogend.

Vrijdag 16 juni is de laatste verkoopdag. Vanaf donderdag 1 juni krijgen klanten 70% korting op alle aankopen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief