Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Ineens werd Mark benoemd tot Ridder: ‘Ze hebben mij die dag in de val gelokt’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUDENBOSCH - Op woensdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. De komende periode zetten we de vijf gedecoreerden in onze gemeente in het zonnetje. Deze week aandacht voor de 47-jarige Mark Buijs uit Oudenbosch, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


“Ze hebben mij die dag in de val gelokt,” begint Mark. “Ik weet dat 26 april altijd een drukke dag is, maar toch hadden ze mij naar het gemeentehuis laten komen voor een lunchafspraak met burgemeester Roks en wethouder Mollen. Dat ging over het religieus erfgoed, een legitiem verhaal overigens, omdat we daar al vaker over gesproken hebben. We hebben serieus zitten praten en ik heb ze nog allerlei beloftes laten doen,” lacht hij. “De burgemeester stelde daarna voor om even naar de Basiliek te gaan om aan Jan Mollen te laten zien waar al dat geld naartoe gaat. We gingen ook even naar binnen en daar kreeg ik in de gaten hoe laat het was. Mijn partner Frank (die in het complot zat), familie, collega’s en bekenden stonden op ons te wachten.”

In het dagelijks leven is Mark Projectleider Omgevingswet bij de gemeente Breda. “Ik heb altijd bij een gemeente gewerkt. In 1996 ben ik als stagiair begonnen bij het gemeentelijk archief van Roosendaal.” De interesse in de historie van Oudenbosch en naaste omgeving heeft hij vanuit thuis meegekregen. “Wij hadden vier generaties lang boerderij annex café Velletri in onze familie. Dat is in 1970 gesloopt, dus dat huis heb ikzelf nooit gezien. Over dit huis en andere panden in Oudenbosch vertelden mijn opa en andere familieleden altijd. Als kind werd ik gevoed door al die verhalen. Bovendien nam mijn vader me mee naar oude slooppanden, zodat ik deze wel gezien had. Thuis tekende ik die dan na of bouwde ze op met Lego. Later ging ik de geschiedenis uitzoeken en er over schrijven.” 

Mark is blij met het lintje en vindt het eervol. “Bleek ik ook nog tot Ridder benoemd te zijn.” Dat ridderschap heeft hij mede te danken aan zijn grote kennis van het religieus - en monumentaal erfgoed en zijn standvastigheid in het behoud ervan. “Daar ben ik inderdaad heel druk mee en dat verhaal zit gewoon goed in elkaar.” Bovendien heeft Mark op relatief jonge leeftijd al een hele ‘waslijst’ aan vrijwilligerswerk achter zijn naam staan: bestuurslid van de Heemkundekring, het Zouavenmuseum, Stichting Oudenbosche Karnaval, Stichting Behoud Basiliek en Stichting Gidsen van Saint Louis. Verder was of is hij betrokken bij de carnavalsmis in de Basiliek, penningmeester van Stichting Sint Nicolaas, lid van de Monumentencommissie, voorzitter Stichting Oranjecomité, lid Straatnamencommissie en stuurgroeplid Initiatiefgroep Hart van Oudenbosch. “Die lijst lijkt lang ja, maar sommige zaken volgden elkaar op. Het een leidde weer tot het ander. Ik vind het leuk om me in te zetten voor de plek waar ik woon. Je zit in een netwerk en vult elkaar aan. Dan wordt je gevraagd voor andere zaken, kom je in een werkgroepje waar weer goede ideeën uit voortkomen en zo dijt het uit. Als archivaris heb ik wel geleerd om wat waardevol is door te geven. Hoewel ik niet per se vooraan hoef te staan, ben ik er zeker wel graag bij. Het ondanks mijn drukke baan er zelf plezier aan beleven is het belangrijkste.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief