Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Een onvergetelijke Prokkeldag: Gemeente opent deuren voor mensen met een beperking

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

HALDERBERGE  - Na enkele jaren vanwege de corona-maatregelen overgeslagen te hebben, werd door de gemeente Halderberge afgelopen woensdag voor de zesde keer een zogenoemde Prokkeldag gehouden. Een dag waarop mensen met een beperking als stagiaire een ochtend meelopen met de brandweer, politie, buitendienst en wethouder. 

Acht organisaties, waaronder het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, stonden in 2007 onder de naam ‘Prokkel’ aan de basis van deze dag. Jaarlijks vinden er activiteiten plaats waarbij mensen met en zonder verstandelijke beperking elkaar ontmoeten. De gemeente heeft dit initiatief ook omarmd en biedt deze mensen een leerzaam dagdeel aan die met een gezamenlijke lunch afgesloten wordt.

Appelflap
Om half tien stroomt de kantine van het gemeentehuis vol met deelnemers en begeleiders. Ontvangen worden ze met koffie/thee en een verse appelflap. Wethouder Patrick Schouw doet het openingswoordje. “Welkom allemaal op deze Prokkeldag. Jullie zullen het wel een beetje spannend vinden, maar voor mij is het dat ook. Net als voor jullie is het ook voor mij namelijk de eerste keer. We gaan ons straks in groepjes verdelen en als stagiaires mogen jullie met de politie, brandweer en de buitendienst mee.” Zelf leidt de wethouder een groepje door het gemeentehuis en laat daarbij onder meer de raadszaal, vergaderruimte én de werkkamer van de burgemeester zien.

Brandweerslang
De gereedstaande politie, -brandweer- en gemeentewagen brengt het gezelschap naar  de gemeentewerf annex brandweerkazerne waar verder uitleg gegeven wordt. Zo mogen ze raden wat de voorwerpen zijn die de politieagent laat zien en waar ze voor dienen: een busje pepperspray, een wapenstok, een kogelvrij vest én zelfs het dienstpistool. Men hangt aan de lippen van de agent als deze gebeurtenissen uit zijn politieleven vertelt, zoals het vangen van een wolf en het oppakken van een boef. Bij de brandweer ziet men hoe snel je een brandweerpak aandoet, wie waar verantwoordelijk voor is en wat er allemaal in een brandweerwagen zit. Uiteraard wordt er ook met een brandweerslang gespoten. Bij de buitendienst wordt een eigen naambordje gemaakt en kan er een ritje met de vrachtwagen gemaakt worden, waarbij onderweg groenafval wordt opgeladen.  

Ambtsketting
Moe en voldaan is het gezelschap rond de klok van twaalven terug op het gemeentehuis, waar ter afsluiting in de raadszaal een heerlijke lunch wordt geserveerd. “Het was een hartstikke leuke ochtend, je zag ze gewoon genieten,” vertelt een van de begeleiders. “Ze waren echt geïnteresseerd, stelden vragen en wilden alles weten. Ze vinden het heel speciaal dat ze een kijkje mogen nemen op plaatsen waar anderen niet mogen komen zoals in de burgemeesterskamer, waarbij ze zelfs even op de stoel van de burgemeester konden zitten om zich zo voor even burgemeester te voelen. De ambtsketting mochten ze niet om, maar ze konden hem bijna aanraken.” Deelnemers en begeleiding kijken terug op een geslaagde dag. “Het was goed georganiseerd en er werd enthousiast uitleg gegeven en ook nog eens in begrijpelijke taal.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief