Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Zo ga jij veilig de weg op in de winter

Door: Redactie Algemeen

HALDERBERGE - De temperaturen dalen, pepernoten liggen in de winkels en de zomerjassen verdwijnen weer in de kast. De winter komt eraan, inclusief vorst en slecht weer, wat voor gevaarlijke situaties op de weg kan zorgen. Bereid je dus goed voor als je met de auto de weg op gaat. Met deze tips ga jij veilig de weg op in winterse omstandigheden.

  1. Wissel je zomerbanden in voor winterbanden

Bij temperaturen onder de 7 graden ga je veiliger de weg op met winterbanden. Het aangepaste profiel en de zachtere rubbersamenstelling zorgen voor meer grip op gladde wegen, wat je remweg verkort en de veiligheid verhoogt. Ook vierseizoenenbanden (all-season) zijn vaak een goede optie in Nederland, omdat je deze niet hoeft te wisselen.

Ga je op wintersport? Kies dan altijd voor banden met een sneeuwvloksymbool, verplicht in landen als Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland. Wissel dus je banden en voorkom een boete. Voor meer informatie over de vereisten voor winterbanden, kijk op www.kiesdebesteband.nl/bandenlabel.

  1. Zorg voor goed zicht

Naast goede winterbanden is goed zicht essentieel voor veilig rijden. Om slecht zicht in de winter te voorkomen, kun je het volgende gebruiken:

Een anti-ijsdeken om te voorkomen dat ijs op je ruit vormt.Een ijskrabber voor als er toch ijs op je ruiten zit.Ruitenwisservloeistof met antivries voor schone ruiten, zelfs bij bevriezende temperaturen.

  1. Doe de bandencheck

Ongeacht of je elk seizoen je banden wisselt of vierseizoenenbanden hebt, controleer regelmatig op scheurtjes, bobbels, schade, profieldiepte en bandenspanning. De juiste spanning vind je in het instructieboekje, op een sticker aan de binnenkant van de deur of tankklepje, of op watismijnbandenspanning.nl. Regelmatige controles zorgen voor veiliger en zuiniger rijden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief