Lies, Wil, Rina, Petra en Miriam tonen wat je met een gezamenlijke inspanning kan bereiken
Lies, Wil, Rina, Petra en Miriam tonen wat je met een gezamenlijke inspanning kan bereiken Foto: Els Rommers

Recovery Boxes voor mensen met een eetstoornis: ‘Hiermee laat je weten: er wordt aan je gedacht!’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

HOEVEN – Vijf jaar geleden ontwikkelde Miriam van Oorschot de Recovery Boxes, bedoeld voor mensen met een eetstoornis en de betrokken gezinnen. “Het is belangrijk te laten weten dat er aan hen gedacht wordt”, weet Miriam uit ervaring. Voor degenen die opgenomen zijn in een kliniek tijdens de feestdagen maakt zij daarnaast goodiebags. Dit jaar zijn die extra bijzonder. “Ik heb hulp gekregen van een aantal dames die hun creativiteit en liefdevolle handen hebben ingezet voor dit mooie doel. Hen wil ik graag in het zonnetje zetten”, aldus Miriam.

Drie jaar geleden vertelde Miriam in de Bode dat zij zelf herstellende was van een eetstoornis. Desgevraagd antwoordt ze dat het nu redelijk goed met haar gaat. “Maar liever dan te focussen op mijn verhaal, wil ik aandacht schenken aan het doel dat ik behartig”, maakt ze duidelijk. “En aan de mensen die dat mede mogelijk maken.”

Handwerkheldinnen

Miriam doelt op de vrouwen die zich speciaal voor het interview verzameld hebben bij haar oma, Rina Braspenning. Zij breide, samen met vriendin Wil Levoir, in totaal maar liefst 100 sjaals. “De wol heb ik zelf bekostigd en soms kregen Wil en ik wat toegestopt van anderen”, vertelt Miriams oma. Wil, die razendsnel is met haar breipennen, verwoordt helder haar motivatie “Ik weet dat ze goed terecht komen en dat schenkt veel vervulling.” Om diezelfde reden zet ook Petra Jongeneelen zich al jaren in voor de Recovery Boxes. “In de vorige editie zat een Knorretje-knuffel van mijn hand, met een opbeurende tekst daarbij. Dit keer brei ik haarbanden voor in de goodiebag.” Via via kreeg Lies de Groot lucht van dit initiatief en meldde zich spontaan bij Miriams moeder, die haar dochter achter de schermen met alles helpt. “Ik had een nieuwe naaimachine gekocht en die is na het maken van 100 tassen wel ingewerkt”, lacht Lies. “Ieder exemplaar is samengesteld uit verschillende stukken stof en daarmee uniek.”   

Recovery Box

“Er zijn heel wat organisaties die mensen met een lichamelijke ziekte een lichtpuntje bezorgen, bij psychische ziektes gebeurt dat amper. Dus bedacht ik de Recovery Box”, legt Miriam uit. “Isa Power, waar ik de professionele hulp vond die ik destijds nodig had, bood mij het platform om mijn plan tot uitvoering te brengen. De Recovery Boxes zijn te bestellen in de thema’s creatief, beauty, ontspanning, lezen en de kerstspecial. Voor de betrokken gezinnen is er de Familie Box. Dankzij sponsoring kan ik de dozen vullen met allerlei spulletjes die de ontvanger een duidelijke boodschap geven: je bent belangrijk en er wordt aan je gedacht. Ze kosten slechts € 15, inclusief verzendkosten, een relatief klein bedrag, maar je maakt er een wereld van verschil mee.”

Goodiebags

Waren de goodiebags voorheen gemaakt van papier, dit jaar zijn ze dus handgemaakt. De vrolijke tassen maar ook de sjaals en haarbanden stralen de warmte en aandacht uit waarmee ze gemaakt zijn. Miriam vertelt dat ze de goodiebags persoonlijk gaat afleveren bij een aantal klinieken. “De feestdagen zijn vaak extra beladen voor degenen die opgenomen zijn, vandaar dit gebaar. Net als in de Recovery Boxes zitten er cadeautjes in die knuffelbaar, inspirerend en verzorgend zijn. De goodiebags zijn niet te bestellen, maar hulp in de vorm van donaties is erg welkom”, pleit Miriam. “Het is hartverwarmend en indrukwekkend om te zien wat deze dames voor elkaar hebben gekregen, laat staan wat we kunnen bereiken als nóg meer mensen de handen in elkaar slaan.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief