Optreden in Zellebergenkwartier van Oudenbosch.
Optreden in Zellebergenkwartier van Oudenbosch. Foto: Vox Populi

Zangvereniging Vox Populi viert dit jaar haar 70-jarig jubileum

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

STAMPERSGAT - Op 28 januari van dit jaar is met een jubileumconcert Zangvereniging Vox Populi (de stem van het volk) gestart met het vieren van het 70-jarig bestaan. (Bestuurs)leden Kees Suijkerbuijk (68), Joop van Geel (80) en Corrie van Merriënboer (72) vertellen op enthousiaste wijze over het wel en wee van het jubilerende koor. 

Vox Populi is opgericht op 7 januari 1954 als kerkkoor en had destijds nog Rooms Katholiek in de naamvoering staan. “Of het toen ook al Vox Populi heette is ons niet bekend”, zeggen ze. Het ledental is vrij stabiel en schommelt al jarenlang rond de dertig. Het koor telt momenteel 4 tenoren, 11 alten, 6 bassen en 12 sopranen.

“Hoewel het merendeel uit Stampersgat komt, mag iedereen meezingen. Ze komen overal vandaan tot in Essen toe. Daarom zijn we ook een internationaal koor”, lachen ze. Het langste en oudste lid is Annie Luijten-Franken, die al vanaf 1958 haar zangtalent laat horen. “We zijn wel aan het verjongen, want het jongste lid is de 53-jarige Jasper Ernest en onlangs is Nans Kruseman ook bij het koor gekomen.”

Tekst gaat verder onder de foto.


vlnr: Kees, Joop en Corrie - Foto: Johan Wagenmakers

Feestjaar

Naast het reeds gehouden jubileumconcert, met medewerking van de plaatselijke harmonie St. Cecilia en het koor Amica uit Etten-Leur, zijn de plannen dit jaar om een tour door Halderberge te maken.

“Afgelopen Koningsdag hebben we in Fidei et Arti in Oudenbosch opgetreden bij het Oranjeconcert, waar onder meer het Oudenbosch Mannenkoor aan meedeed. Zo proberen we dit jaar met koren in de overige kernen een concert te organiseren en willen we van lieverlee de optredens in diverse verzorgingstehuizen weer oppakken.”

Vast staat dat ze tijdens dit feestjaar op 2 juni in Zeeland te horen zijn. “We gaan na jaren weer meedoen aan Middelburg VOLkoren. Daar doen er heel veel aan mee. Je weet niet wat je daar ziet. Op elke straathoek staat een koor te zingen.”

Fanatiek

Waar andere koren steeds meer moeite hebben om te blijven bestaan, raakt dat vooralsnog Vox Populi niet. “Dat is mede te danken aan onze dirigent Jack Buijs. Hij is erg fanatiek en wij dus ook. Hij houdt van discipline, zit er bovenop en legt de lat hoog. Hij hoort en ziet alles en kan alle stemmen meezingen.”

De verhuizing van La Plaza naar de bovenzaal van het dorpshuis is het koor ook ten goede gekomen. “Daar zitten we veel ruimer en is een betere akoestiek.” De opkomst bij de repetities op dinsdagavond ligt volgens het drietal boven de 80 procent. “Er heerst een goede sfeer en tijdens de pauze en na afloop een beetje ouwehoeren hoort er ook bij. Wij moeten ook altijd blijven, want wij hebben de sleutel en moeten afsluiten”, zeggen ze met een knipoog.

Het repertoire is van klassiek tot en met populair. “Van Mozart tot aan Marco Borsato. Nieuwe nummers worden in onderling overleg besproken en al dan niet toegevoegd.” Mooie herinneringen hebben ze aan de nominatie voor de Halderbergse Cultuurprijs in 2016 en bevrijdingsoptredens in 2014 in de Pauluskerk en in 2019 in de Basiliek.

Een optreden op een camping in Dishoek staat ze ook nog bij. “Dat was in een openluchtkerk waar veel Duitse badgasten op afgekomen waren. Claude Covemaeker, die Belgisch/Roosendaalse pastoor met zijn gitaar, kon daar zó mooi vertellen. Gekke dingen maken we weinig mee. Bij ons loopt alles soepel en goed en wij vinden wellicht alles vrij normaal, haha.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief