Peter de Laat (80) heeft nu zelf een lintje gekregen.
Peter de Laat (80) heeft nu zelf een lintje gekregen. Foto: Johan Wagenmakers

Lintje voor Peter de Laat (80) uit Oud Gastel: ‘Ik kan geen nee zeggen’

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Op vrijdag 26 april vond de jaarlijkse lintjesregen plaats. De komende periode zetten we de acht gedecoreerden in onze gemeente in het zonnetje. Deze week als eerste aandacht voor de 80-jarige Peter de Laat uit Oud Gastel, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn vrijwilligerswerk bij De Zonnebloem, Bridgeclub Biedenderwijs en VvE Remisegebouw. 

“Met zo’n naam kan ik het me inderdaad niet veroorloven om ergens niet op tijd te zijn, dat ben ik dan ook nooit”, grapt hij. Peter is geboren en opgegroeid in Schijndel. “Na mijn opleiding aan de HBS in Veghel ben ik als chemisch laborant bij Philips in Eindhoven op de afdeling kleurentelevisies gaan werken. Na 20 jaar wilde ik iets anders en kwam bij Philips op personeelszaken terecht.” Na omzwervingen tussen Eindhoven en Sittard werd Peter in 1997 bij Philips Roosendaal aangesteld. “Toen kwamen wij in Oud Gastel te wonen. Mijn vrouw Wilma is in al die jaren zes keer met mij mee verhuisd. Na vier jaar Roosendaal had ik 40 dienstjaren en kon ik met 58 jaar met vroegpensioen. We spraken met elkaar af dat als we goed aarden we daarna in Oud Gastel zouden blijven.”

Tekst gaat verder onder de foto.


P.N.J. (Peter) de Laat uit Oud Gastel (80 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Gemeente Halderberge/Stefan Oomes

Geen nee

Twee dagen na zijn vervroegde pensionering kwam De Zonnebloem op zijn pad. “Op verjaardagsvisite bij de buurvrouw hoorde ik dat ze dringend op zoek waren naar een regio-voorzitter. Een slechte eigenschap van mij is dat ik geen nee kan zeggen en dat heb ik in dit geval waarschijnlijk ook niet gedaan, want de andere dag werd ik al gebeld en de dag daarop was ik al voorzitter”, lacht hij. Twaalf jaar heeft hij leiding gegeven aan de Zonnebloemafdeling De Bernadijnen. “Daar vielen twaalf dorpen uit de hele regio onder. Het was een leuk clubje met een goede staf en we hadden leuke busvakanties.” Peter was daarnaast ook vrijwilliger van De Zonnebloem, afdeling Oud Gastel. “Schrijf mij maar in om loten langs de deur te verkopen, zei ik in mijn onschuld. Wist ik veel dat de Koninginnenwijk die ze mij gaven zo’n grote wijk was. Dat jaar was ik met meer dan 30 verkochte boekjes de hoofdverkoper, haha.” Vanaf 2016 tot 2024 was hij voorzitter van de afdeling Oud Gastel. “Op 22 februari heb ik de voorzittershamer overgedragen, maar ik blijf zeker nog vrijwilliger.” Peter is trots op ‘zijn’ afdeling in Oud Gastel. “We doen het erg goed met 5 bestuursleden, 27 vrijwilligers en ruim 150 gasten.”

Tekst gaat verder onder de foto.


P.N.J. (Peter) de Laat uit Oud Gastel (80 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau - Gemeente Halderberge/Stefan Oomes

Bridgecursus

Omdat de echtelieden vonden dat ze wat meer met elkaar wilden gaan doen, besloten ze om een bridgecursus te volgen. “Dat was nog in Sittard. We zijn lid geworden van een club die ook bridgereizen organiseerde. Zo zijn we over heel de wereld geweest.” In Oud Gastel wilde het echtpaar graag verder met bridgen en werden ze lid van BC Biedenderwijs. “Die zaten nog bij van de Kasteele. Na een jaar stopte dat en konden we bij Zaal Koch in Kruisland terecht.” Vanaf 2002 was Peter voorzitter, organisator, wedstrijdleider en arbiter van deze bridgeclub. “Vorig jaar augustus is de club opgeheven. Het werd steeds moeilijker om wekelijks nog 6 tafeltjes bij elkaar te krijgen. Ze kwamen op het laatst overal vandaan. Nu bridgen we nog 1 of 2 keer per week thuis en met mijn broers en zussen rikken we regelmatig.” Als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het Remisegebouw aan de Oudendijk is Peter vanaf 2007 een vraagbaak voor de bewoners en onderhoudt hij de contacten met diverse externe partijen. Er was destijds wat onenigheid en om iedereen weer op een lijn te krijgen kwamen ze bij Peter uit. “En weer kon ik geen nee zeggen. Het bevalt goed hoor. Belangrijk vind ik dat alles technisch in orde is en dat we elkaar helpen wanneer dat nodig is. Het is leuk om hier te wonen.” 

Donkerbruin

Peter had een donkerbruin vermoeden dat er een lintje zijn kant op zou komen. “Ik heb voor veel mensen al een lintje aangevraagd en toen De Zonnebloem belde dat ze mij op 26 april iets extra’s wilde geven, ging er wel een belletje bij mij rinkelen, ja. Ik heb een gezellige dag gehad met familie, vrienden en verenigingsmensen en de andere dag op het gemeentehuis.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief