In totaal waren er 34 Schotse en 44 Nederlandse jeugdleden die onder begeleiding van 8 Schotse leiders en meer dan 30 Nederlandse leiding / andere vrijwilligers het weekend doorbrachten. FOTO SUSAN HUISKAMP
In totaal waren er 34 Schotse en 44 Nederlandse jeugdleden die onder begeleiding van 8 Schotse leiders en meer dan 30 Nederlandse leiding / andere vrijwilligers het weekend doorbrachten. FOTO SUSAN HUISKAMP Foto: Susan Huiskamp

Schotse jamboreetroep op bezoek bij weekendkamp scouting

Sport en vereniging

OUD GASTEL - Van 5 tot en met 7 april hebben Scouting Oudenbosch en Scouting Andriessen Groep uit Oud Gastel samen een troep van 40 Schotse scouts te gast gehad. De troep wilde hier een voorbereidingsweekend houden voor de wereldwijde jamboree. De twee Scoutinggroepen hebben toen de handen ineengeslagen om de Schotten te verwelkomen.

Toen het idee voor een gezamenlijk kamp met Nederlandse en Schotse scouts geopperd werd, zijn de twee Nederlandse groepen meteen mee aan de slag gegaan met een 8-koppig organisatieteam. Na acht maanden voorbereiding was het dit weekend dan eindelijk zover.

Aankomst
Vrijdagavond kwamen de Nederlandse scouts van beide groepen aan bij Scouting Oudenbosch. Zij hebben tot de zaterdagmiddag het kampterrein opgezet. Toen de Schotse troep aan kwam rond lunchtijd stond alles klaar; de tenten, een grote kamppoort met vlaggen en de kinderen hadden zelfs nog een spoedcursus Engels gehad.
De Schotse troep, genaamd de ‘Kilted Krew’ kwamen in ‘kilted uniform’ – dat wil zeggen hun Scouting uniform met daaronder een traditionele kilt – uit de bus gestapt. Onder begeleiding van een doedelzak zijn zij door een erehaag -gevormd door Nederlandse scouts- gelopen, waarna zij meteen hetzelfde weer voor de Nederlandse scouts vormden. Volgens John Campbell, troepleider van de Schotse troep, was dat meteen een geweldig begin van de uitwisseling: “Deze kampen zijn levens veranderende ervaringen. Je zult hier vrienden voor het leven maken en dat is precies waar scouting allemaal om draait.”

Programma
In gemengde groepjes kon het programma beginnen. Zaterdagmiddag stond in het teken van Hollandse spelletjes en Highland games zoals hamerwerpen, fierljeppen, touwtrekken, koekhappen, boogschieten, spijkerpoepen, tag-rugby en sjoelen. Zelfs de goedheiligman en één van zijn helpers kwam nog langs om te zien wat ze op de scouting aan het doen waren.
Die avond werd er een bonte avond rondom het kampvuur gehouden. De scouts hadden optredens en liedjes voorbereid. Hier werd door de rest van de kinderen volop aan meegedaan, meegezongen en meegeklapt. Uiteraard kon de avond maar met één act afgesloten worden: De doedelzak!
Zondag hielden de scouts een trektocht in dezelfde groepjes als zaterdag. De posten lagen verspreidt door Oudenbosch. Op de post konden de kinderen gebruik maken van een kabelbaan over het water, de Basiliek verkennen, een spel spelen, lunchen of een ijsje halen ter afkoeling.

Saamhorigheid
Gedurende het weekend werd er door de scouts zo nu en dan wat geruild maar het echte hoogtepunt hiervan is rondom de sluiting geweest. Na afloop van de tocht en het diner hebben alle scouts zich in hun uniform gehesen voor een groepsfoto en de sluiting. Telefoonnummers, social media namen, badges en hier en daar een traan vloeide heen en weer tussen de scouts. Het zat er voor de Nederlandse scouts immers op. De schotse troepleider John: “Dank jullie voor dit geweldige weekend. Het was zelfs beter dan we verwacht hadden en dat zegt veel. Als jullie ooit naar Schotland komen, weet dan dat onze deuren wagenwijd openstaan”. Na afloop zijn de Schotten naar Oud Gastel gegaan om daar de laatste nacht door te brengen. Maandag zijn zij richting Amsterdam gegaan en maandagavond terug met de boot naar Schotland. De Nederlandse leiding geniet nog even van de napret en begint alvast voorzichtig na te denken over de laatste woorden van John...Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief