windenergie-windmolens-oesterdam-large
windenergie-windmolens-oesterdam-large

SP wil dat er geen windmolens bijkomen op Zeeuwse dijken

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - De SP in Provinciale Staten komt vrijdag met een voorstel dat moet voorkomen dat in de toekomst overal windmolens kunnen worden gebouwd.

“Als we niet oppassen kunnen straks langs alle grote wateren, autowegen en dijken lukraak molens worden neergezet, die tot 250 meter hoogte reiken. Dat zijn twee koeltorens als bij Doel boven op elkaar”, zegt Sylvia Tuinder van de SP.

Volgens haar biedt het nieuwe omgevingsplan alle ruimte aan windmolens.

Buurtschappen

Tuinder wil dat er op de Zeeuwse dijken sowieso geen turbines bijkomen. Volgens haar zijn er in de gemeente Hulst plannen om drie windmolens van maximaal 250 meter hoogte te bouwen tussen de buurtschappen Kruisdorp en Baalhoek. Zij wil het plan van Energierijk Hulst voorkomen. “En zoiets kan straks overal elders in Zeeland gebeuren”, aldus Tuinder.

Wateren

In het provinciale omgevingsplan staat dat er niet alleen in bepaalde gebieden windmolens mogen komen, maar ook op andere locaties ‘langs autosnelwegen en dijken langs de grote wateren of grenzend aan een grootschalig bedrijventerrein’.

Tuinder zegt dat het niet alleen geldt voor windmolens. Hotels of andere gebouwen op de dijken vindt ze ook niet kunnen.

Het omgevingsplan wordt deze maand besproken in Provinciale Staten.  Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief