Jacodine van de Velde. FOTO ANNET EEKMAN
Jacodine van de Velde. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Jacodine van de Velde krijgt energie van schrijven

Door: Eugene de Kok Algemeen

WESTKAPELLE - Jacodine van de Velde uit Westkapelle debuteert als schrijver in een bundel vol verhalen van Auteurs voor Australië. De opbrengst van het boek gaat naar WNF, die iets probeert te doen aan de verwoestende gevolgen van de bosbranden. Van de Velde’s verhaal over een Nederlandse jongen en een meisje wier vader brandweerman in Australië is, is haar eerste verhaal dat het daglicht ziet, maar er volgt meer. Misschien wel veel meer.

Er staat de komende tijd veel op stapel voor Jacodine van de Velde. Naast het verhaal in de bundel voor Australië, die deze maand verschijnt, komt nog dit jaar haar debuut uit als schrijver bij de gerenommeerde Clavis Uitgeverij. Een tweede roman ligt al bij dezelfde uitgeverij, een derde is in de maak en de Westkappelse heeft bovendien een spannend verhaal voor een thrillerwedstrijd geschreven. “Ik heb de smaak te pakken. Laten we het een zeer uit de hand gelopen hobby noemen”, lacht ze aan haar ‘werktafel’ aan de achterkant van haar huis in Westkapelle. “Ik wil echt kilometers maken als auteur.”

Behandelaar

Van de Velde is nog geen twee jaar bezig als schrijver. De inwoner van Westkapelle werkt in het dagelijks leven bij Emergis, onder meer als behandelaar van kinderen met eetstoornissen. In haar vrije tijd heeft ze altijd veel gelezen, vooral in het Engels. Toen ze een boek las dat haar zo raakte, bedacht ze dat het mooi zou zijn als dat goed naar het Nederlands zou worden vertaald. En waarom zou ze dat zelf niet kunnen, dacht ze. “Ik ben erg pragmatisch en ga dan aan de slag.”

Affiniteit

Ze kwam in contact met een uitgever die haar de kans gaf een vertaling te maken, maakte zich het vak meester en heeft een paar jaar later, ook tot haar eigen verbazing, al zo’n tien new adult-boeken vertaald.

Ze liep al die tijd echter ook rond met een idee voor een eigen boek, over een meisje met een eetstoornis, gebaseerd op haar werk bij Emergis. “Daar ligt mijn affiniteit en ik hoop dat er meer begrip voor komt”, zegt ze. In het verhaal gaat het meisje na een behandeling op vakantie. Daar hoopt ze een paar stappen te zetten. Dat blijkt echter allerminst makkelijk te zijn. “De meiden zien er vaak aan de buitenkant weer goed uit, maar van binnen is er nog van alles aan de hand. Zo’n eetstoornis neem je overal mee naartoe.”

Stromen

Van de Velde heeft het verhaal in haar vrije tijd geschreven. “Het stroomde eruit. In vier, vijf weken had ik een eerste versie klaar. Op vakantie zat ik op de camping in Frankrijk te schrijven. Af en toe dacht ik ‘waar ben ik mee bezig?’ maar het leek bijna alsof ik bezeten was. Het verhaal vertelde zichzelf.” Ze liet het aan enkele jongeren lezen en aan een jongere, die haar aanmoedigden het vooral naar een uitgever te sturen. Clavis hapte snel toe en zegde toe het op de markt te brengen. “De uitgever die de manuscripten beoordeelde zei dat het haar niet had losgelaten.”

Belangeloos

Haar tweede en derde boek zitten in dezelfde hoek en zijn ook bedoeld voor jongeren. Van de Velde geniet van het schrijven. “Het is af en toe best zwaar op mijn werk. Het schrijven geeft me juist energie. Ik kan er ontzettend veel in kwijt.”

Het verhaal van Van de Velde in de bundel van Auteurs voor Australië is één van de tien verhalen en één gedicht in het boek. Iedereen heeft belangeloos meegewerkt. Het boek is te bestellen via de website www.auteursvooraustralie.wordpress.com en via de webshop van het WNF. Het geld is bestemd voor bomen in de leefgebieden voor koala’s, noodhulp en medicijnen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief