Een van de passantentellers staat op de hoek van de Vlasmarkt en Kromme Weele
Een van de passantentellers staat op de hoek van de Vlasmarkt en Kromme Weele Foto: Gemeente Middelburg

Middelburg telt passanten voor slimmere verlichting

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

De gemeente Middelburg heeft passantentellers ophangen in twee gebieden in het centrum van Middelburg. De passantentellers zijn onderdeel van het zogenoemde Interreg project Smart Space, een Europees subsidieproject waar gemeente Middelburg aan deelneemt. Het belangrijkste doel van het project is energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot.

De gemeente stelt dat openbare verlichting een van de grootste gebruikers van energie is. Daarom wordt die verlichting waar mogelijk vervangen door LED-verlichting. De gemeente gaat nu ook het gebruik van de openbare ruimte monitoren met passantentellers om op basis daarvan de openbare verlichting beter kunnen regelen en meer energie te besparen.

De passantentellers hangen in het gebied Schuiffelstraat-Schutterhofstraat-Beddewijkstraat en in de Nieuwe Burg. Sensoren meten het aantal bewegingen van personen en voertuigen zoals auto’s en fietsen, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. Er wordt gemonitord volgens het principe ‘Privacy by Design’. Dit betekent dat de gemeente Middelburg geen privacygevoelige gegevens gebruikt. De metingen zijn anoniem: de sensoren meten alleen dát iemand voorbijkomt, niet wie. De sensor werkt niet met wifi-gegevens en meet niets van telefoons van passanten. Het is voor de gemeente niet mogelijk om mensen te volgen in de stad.
De passantentellers zijn in februari 2021 opgehangen door leverancier Intemo en blijven een jaar hangen. Bij de tellers is een bordje geplaatst met daarop een QR code en een link naar de website van Middelburg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief