GFT-cointainers Gemeente Middelburg
GFT-cointainers Gemeente Middelburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Eerste resultaten Diftar in Middelburg succesvol

Door: Advertorial Algemeen

MIDDELBURG - Op 1 januari jl. is Diftar in Middelburg ingevoerd. Diftar is de sleutel tot minder afval en meer hergebruik. Bewoners krijgen namelijk invloed op het variabele deel van hun afvalstoffenheffing. Zij betalen voor iedere keer dat zij restafval aanbieden. De eerste resultaten zijn erg positief. De hoeveelheid restafval was de afgelopen maanden ruim één derde minder. In het eerste kwartaal 2021 werd 28 kilo per inwoner restafval aangeboden, in 2020 was dat in dezelfde periode 45 kilo. De hoeveelheid aanbiedingen van restafval is gehalveerd.

Uit Zeeuws onderzoek naar verschillende inzamelsystemen in Zeeland blijkt Diftar (zeer) effectief om milieudoelstellingen te verwezenlijken. De resultaten na het eerste kwartaal van dit jaar lijken dat ook voor Middelburg uit te wijzen. Het is te verwachten dat het effect na verloop van tijd stabiliseert. We evalueren ieder kwartaal hoe het verloopt. Een overall evaluatie van Diftar in de gemeenteraad is voorzien voor half 2022.

Diftar
In 2021 meten we het aantal keer dat iemand restafval in de container doet of een grijze container aan de staat zet om te laten legen. Dit aantal wordt bij de aanslag gemeentelijke belastingen in 2022 in rekening gebracht. Met deze andere manier van in rekening brengen, willen we het scheiden van afval en hergebruik van producten en materialen stimuleren.

Alleen apart betalen voor restafval
Middelburgers betalen met Diftar alléén voor restafval. Ander afval zoals plastic en metalen verpakkingen, drank- en zuivelpakken (PMD), groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT), textiel, glas en papier wordt niet apart in rekening gebracht. De kosten voor de inzameling en verwerking van deze afvalstromen zit al verwerkt in het vaste tarief. Dat geldt ook voor de kosten voor de milieustraat.

Tarieven aanbieden restafval
Voor een eenpersoonshuishouden bedraagt het vaste tarief € 237 en voor een meerpersoonshuishouden
€ 250. Dit tarief is al in rekening gebracht.

Daarnaast houdt de gemeente bij hoe vaak huishoudens restafval weggooien. Hiervoor wordt een tarief per keer gerekend. De hoogte daarvan hangt af van het inzamelmiddel: voor een grote rolcontainer van 240 liter is dat € 8,00, voor een kleine rolcontainer van 140 liter is dat € 4,67 en voor het storten in een verzamelcontainer is dat € 1,33. Zo betaalt iedereen per liter evenveel. De eerste keren legen of storten zijn al inbegrepen in het vaste jaartarief. Voor een grote rolcontainer zijn de eerste drie keer en voor een kleine rolcontainer de eerste vijf keer legen zonder extra kosten. Het storten in de verzamelcontainer kan de eerste achttien keer zonder extra kosten. Op de gemeentelijke website staan voorbeeldberekeningen: www.middelburg.nl/afval.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief