Zicht op de Etty Hillesumstraat in Rittenburg
Zicht op de Etty Hillesumstraat in Rittenburg Foto: Edwin Mijnsbergen

Rittenburg: wijk in wording

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Direct gelegen aan het groen- en waterrijke stadspark Toorenvliedt in Middelburg wordt de wijk Rittenburg gerealiseerd. Rittenburg is een sfeervolle en ruim opgezette woonwijk die in drie fasen werd en wordt gebouwd. De eerste woningen werden in 2016 opgeleverd. Het bestemmingsplan voor fase drie gaat binnenkort in procedure gaat, waarna de gemeenteraad het plan vaststelt en de verkoop van de woningen van start kan gaan.

Rittenburg is vernoemd naar de boekenserie over de tweeling Adriaan en Olivier, van Leonhard Huizinga. Alle verhalen rondom dit duo spelen zich gedeeltelijk af op ‘Korenvliet’ (Toorenvliedt) dat toen nog onder ‘Rittenburg’ (Middelburg) lag. De nieuwbouwwijk kon van meet af rekenen op veel belangstellenden. Ook Chantal Kik en haar man Marcel wilden graag verhuizen naar deze wijk. Sinds december 2016 wonen ze in de Jan Campertstraat die direct grenst aan Park Toorenvliedt. Het uitzicht is daardoor niet heel weids maar wel prachtig. Alsof je in het bos woont. 

Sociale cohesie
Het stel is dan ook dik tevreden met het huis en de omgeving, waarbij Chantal graag aantekent hoe fijn Rittenburg is als buurt. Er worden regelmatig leuke dingen georganiseerd, waar veel wijkbewoners een steentje aan bijdragen. “Met de sociale cohesie zit het hier dus ook wel goed”, lacht Chantal. Voor haar is de wijk ook een werkplek. In een aanbouw achter het huis runt ze haar schoonheidssalon Kik Your Skin. “Niet iedereen verwacht een salon in een wijk als Rittenburg, maar de locatie is geen belemmering voor mijn klanten hoor, integendeel. Ze komen hier graag.”

De laatste fase
Ruim vijf jaar na de oplevering van de eerste woningen komt de laatste fase eindelijk ook in zicht. Fase 3 wordt ontwikkeld door ontwikkelaar Vrolijk Leven en is opgebouwd uit vier blokken tussen de Grevelingenstraat en de watergang langs de gloednieuwe Etty Hillesumstraat. De eerste drie blokken grenzen aan het lange deel van de Grevelingenstraat en worden voorzien van grondgebonden woningen zoals semi-bungalows, rijtjeswoningen (sociale verhuur) en tweekappers. Het laatste blok op de hoek van de Grevelingenstraat en het Stromenpad wordt ingevuld met appartementen en groen en vormt zo de toegang naar de derde fase.

Vijvervreugd
Op de plaats waar vroeger onder meer het Spiegeltheater van de voormalige stichting Arduin stond wordt nu gebouwd aan het nieuwe wooncomplex met dagbesteding voor cliënten van ‘s Heeren Loo. Toekomstig bewoner Victor Hoffman kijkt er naar uit. “Ik woon nu in de Griffioen, in een gedateerd, voormalig schoolgebouw. Dit complex wordt heel mooi, net als de rest van de wijk.” De cirkel is rond. De instelling is terug op de plek waar ooit Vijvervreugd lag. Dat werd eind 1968 in gebruik genomen. Na allerlei reorganisaties (Vijvervreugd was ondertussen opgegaan in Arduin, dat veel later weer werd overgenomen door de landelijke zorgaanbieder ‘s Heeren Loo) vertrokken de bewoners eind jaren 90 uit het complex. Nu keren ze terug, in april 2022.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief