Rianne Tolhoek in overleg met de medewerkers van gemeente Middelburg.
Rianne Tolhoek in overleg met de medewerkers van gemeente Middelburg. Foto: Edwin Mijnsbergen

Geocaching is hot!

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 november werden op de bankjes twee bordjes geïnstalleerd van de Middelburgse stripfiguren Rozenbottel en Stokroosje. Ze markeren een van de vele plekken op Walcheren waar zogenoemde geocaches zijn te vinden. Rianne Tolhoek is een ware ambassadrice van het populaire tijdverdrijf. De afgelopen jaren verstopte ze maar liefst 130 ‘caches’ op heel Walcheren.


“Er zijn 1.655 geocaches in de buurt van Veere”, lezen we op de website van Geocaching. Geocaching als tijdverdrijf en spel is al jaren hot, maar sinds de eerste corona-lockdown, in  maart 2020, is deze activiteit nog alleen nog maar populairder geworden, ook op Walcheren. Geocaching is een ideaal tijdverdrijf in tijden van lockdowns en andere ellende. Je hebt er alleen een telefoon of een gps-ontvanger voor nodig, en de app van het bedrijf Groundspeak. Met die app kun je op zoek naar caches (verstopplaatsen) over de hele wereld.

Maar wie zijn toch de mensen die al die caches verstoppen? Één van die mensen is de enthousiaste Rianne Tolhoek, die zich online meestal profileert als Miep Gasklep, een bijnaam die ze ooit kreeg toen ze nog werkte als taxichauffeur. Dat wij haar tijdens de eerste kennismaking in de speeltuin aan de Havendijkstraat in Middelburg, ook meteen Miep noemden vond ze helemaal niet erg. “Daar luister ik ook naar, hoor!” Miep dus. Ze is gewoon een beetje verslaafd aan geocaching. Twee jaar geleden portretteerde Omroep Zeeland haar. Toen vertelde ze dat ze al meer dan 10.000 caches had gevonden. Zelf verstopte ze er op Walcheren al 130. Afgelopen vrijdag voegde ze daar, in de speeltuin op de kop van industrieterrein Ramsburg, weer een nieuwe aan toe, genaamd ‘Stokroosje’.

Majesteit
Stokroosje verwijst naar de twee bordjes met de stripfiguren Rozenbottel en Stokroosje, die Miep kreeg van Galerie-T aan de Vismarkt in Middelburg. Gemeente Middelburg gaf niet alleen toestemming voor het plaatsen van de bordjes; er werden ook twee medewerkers ingeschakeld om de bordjes netjes te bevestigen op de bankjes in de speeltuin. Sympathiek! Op https://www.geocaching.nl kun je zien dat de nieuwe cache inderdaad is toegevoegd. Details kun je helaas niet opvragen, omdat sommige caches alleen zichtbaar zijn met een premium-account. Meer informatie is bijvoorbeeld wel beschikbaar bij de vorige cache die Tolhoek verstopte: ‘De Majesteit van Middelburg‘. Die ‘schat’ is te vinden in de omgeving van de oude, enorme vleugelnootboom, in de tuin van het Gasthuis in de Zeeuwse hoofdstad.

Volgens Tolhoek is geocaching een leuk tijdverdrijf voor jong en oud. “Het is toch gewoon spannend, om buiten lekker op zoek te gaan naar caches? Deze schattenjacht is een leuke en gezonde variant op gaming binnenshuis.” Hoe het precies allemaal werkt en wat je zoal kunt vinden, dat wordt uitgelegd op diverse websites, waarvan geocaching.com de bekendste is. Met het feestelijke momentje in de regen gaf Miep wel al iéts prijs: caches bevatten ook een ‘log’, waar vinders hun naam op achter kunnen laten.  Aan haar zal het allemaal niet liggen. Ze is met recht een lokale ambassadrice voor geocaching.

Rianne Tolhoek en haar dochter


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief